Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Αντίο στις επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες

Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους
Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζουν το πρόγραμμα “ξηλώματος”

Μέσα στο Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για να “κατέβουν” οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, καθώς η σχετική επιτροπή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ολοκληρώσει το έργο της. Θα λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή, που θα δέχεται τις καταγγελίες πολιτών για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, κι αμέσως θα παρεμβαίνουν οι δήμοι, αλλά και μηχανισμός του υπουργείου, αρχικώς βέβαια για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για νόμιμη ή παράνομη πινακίδα. Το πρόγραμμα θα ισχύει σ’όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι διεθνείς συμβάσεις για την οδική κυκλοφορία και σήμανση, υποχρεώνουν το ελληνικό κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Μόνο το 2007 σημειώθηκαν 300 ατυχήματα πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες, από τα οποία τα οκτώ ήταν θανατηφόρα. Το ΣτΕ ήδη με αποφάσεις (ΣτΕ 909-910/2007) είχε απαγορέψει τις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους, όπου το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει τους Δήμους να αφαιρέσουν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνουν, καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να τις αφαιρέσει. Με το τωρινό σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ
προβλέπεται συμμετοχή των πολιτών σε όλη διαδικασία, ενώ η αρμόδια επιτροπή προχωρεί στη καταγραφή των θέσεων των πινακίδων. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2007 είχε ληφθεί μετά την προσφυγή του δικηγόρου Αθανάσιου Τσιώκου Πλαπούτα, ο οποίος έχασε το παιδί του στις 12 Φεβρουαρίου, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα, στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Υπήρξε πρόγραμμα και από την (ΕΑΧΑ) Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ν. 2833/2000) και μέχρι σήμερα έχουν καθαιρεθεί περί τις 5.500 διαφημιστικές επιγραφές, εκ των οποίων οι 240 γιγαντοαφίσες, κυρίως σε περιοχές υψίστου διαφημιστικού ενδιαφέροντος (Πλατ. Ομονοίας, Πλατ. Συντάγματος και σε βασικές αρτηρίες της Αθήνας Φιλελλήνων, Συγγρού, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Πειραιώς και τις Λεωφ. Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Συγγρού, Αλεξάνδρας, Κηφισίας, Βουλιαγμένης). Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι «το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει η αποξήλωση των πινακίδων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, κάτι που έγινε το 2004 να μη γίνει τώρα και το θέμα είναι να προσπαθήσουμε αυτό που θα γίνει να μείνει».

 

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε