Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος γύρισε από τη Σεβίλλη

άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανικής Προεδρίας στη Σεβίλλη
άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανικής Προεδρίας στη Σεβίλλη

Η στρατηγική και οι άτυπες αποφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για το κλίμα.

Στην Σεβίλλη διεξήχθησαν τα άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανικής Προεδρίας, από 14-17 Ιανουαρίου, όπου επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι συναντήσεις αυτές, επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα :

14-15 Ιαν. 2010

Α) συζητήθηκε το περιεχόμενο του Σχεδίου Δράσης 2010-2014, το οποίο αποτελεί συνέχεια της 2ης αναθεώρησης της ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε.,  λαμβάνοντας υπ’όψιν και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη.
Β) Ειδική συζήτηση έγινε για την ανάγκη επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, όπου αναπτύχθηκαν τα χαρακτηριστικά του SET-Plan (Strategy Energy and Technology Plan) ως ένα βασικό μέσο για τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

16-17 Ιαν. 2010

Α) αναλύθηκε η κατάσταση, που διαμορφώθηκε παγκοσμίως μετά τη Κοπεγχάγη και η στρατηγική για τις επόμενες κινήσεις της Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών για τους περιβαλλοντικούς στόχους. Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες, οι συνεννοήσεις και η συνεργασία με τρίτες χώρες για τη μείωση ρύπων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις φτωχές χώρες της Αφρικής, καθώς και τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου. Επίσης τονίστηκε ο θετικός ρόλος των ΜΚΟ ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες για την προώθηση δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω και του πακέτου ταχείας χρηματοδότησης, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Β) Συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές θέσεις σχετικά με την επικείμενη διεθνή υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο της UNEP στο Μπαλί (24-26 Φεβρ. 2010), που αφορά θέματα παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, πράσινης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας.

 

 

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε