Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Η πρώτη Ελληνική Ηθική Τράπεζα δημιουργείται

O κ. Fabio Salviato της ιταλικής Banca Etica
O κ. Fabio Salviato της ιταλικής Banca Etica

Μια Ελληνική Πράσινη Τράπεζα έρχεται…για να στηρίξει τη πράσινη ανάπτυξη και το δίκαιο εμπόριο.

Είναι θέμα χρόνου για την ίδρυση και στην Ελλάδα μιας «ηθικής» τράπεζας (ethical bank), όπως συζητήθηκε χθες στην εκδήλωση της Fair Trade Hellas και του ιταλικού πολιτιστικού συλλόγου «Bella Ciao», σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Η ελληνική “ηθική” Τράπεζα στα πρότυπα κυρίως της ιταλικής Banca Etica, που ήδη λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 10 χρόνια, θα θέτει περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στη χορήγηση δανείων. Κεντρικός ομιλητής στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΒΕ, κ. Fabio Salviato, που θεωρεί ότι η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μιας πράσινης Τράπεζας

Η Ιταλική Ηθική Τράπεζα είναι ένα εναλλακτικό τραπεζικό ίδρυμα, μια «αντι-τράπεζα», ιδρύθηκε στην Πάδοβα, και λειτουργεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας και όχι αναλγησίας, καθώς στηρίζει οικονομικά όσους το σύστημα αποκλείει: ανέργους, αποφυλακισθέντες, ΜΚΟ, άτομα με χαμηλό εισόδημα. Όλα ξεκίνησαν το 1994 από 22 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοπολιτιστικούς συλλόγους, δήμους και νομαρχίες), που συνενώθηκαν και το 1998 συγκέντρωσαν το απαιτούμενο κεφάλαιο για την ίδρυση της Ιταλικής Ηθικής Τράπεζας.

Οι ηθικές τράπεζες χρηματοδοτούν κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα και ποτέ δεν επενδύουν σε τοξικά. Η ιταλική Βanca Εtica είναι μία από τις πολλές ηθικές ή πράσινες τράπεζες, που λειτουργούν ήδη από το ’70 στην Ευρώπη. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της και για την Ελλάδα θα είναι ένα εύκολο σύστημα, αφού θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων, στο online banking και σε ένα ευρύ δίκτυο δραστήριων ΜΚΟ. Ο κ. Σαλβιάτο δήλωσε: “Η ευρεία κοινωνική δικτύωση και η αλληλεγγύη στις ανθρώπινες σχέσεις, και η προστασία του περιβάλλοντος ανήκουν στην κουλτούρα και των δύο λαών. Ακόμα οι Έλληνες πελάτες, όπως και οι Ιταλοί, προσδοκούν ένα τραπεζικό σύστημα με διαφάνεια».

Την ώρα που πολυεθνικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη κρίση, οι ηθικές τράπεζες δείχνουν αλώβητες, αλλά και ενισχυμένες, ενώ τώρα ετοιμάζεται μια πανευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε