Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Την Τρίτη το νομοσχέδιο για τα δάση στη Βουλή

Δάσος ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Δάσος ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δασών που είχαν πληγεί στις φωτιές του 2009.

Την Τρίτη 12/01/2010 θα παρουσιαστεί στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την Προστασία των Δασών. Το νομοσχέδιο αυτό είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γι΄ αυτό και είναι το πρώτο που έχει καταρτήσει το υπουργείο από την ίδρυση του. 

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009. Για την επίτευξη του στόχου προτείνουμε μια σειρά ρυθμίσεων. 

1. Αναστολή οικοδομικών εργασιών σε δυο ταχύτητες σε ότι αφορά το χρόνο ισχύος της αναστολής 

α) για τις περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και ορίων οριοθετημένων οικισμών η αναστολή ισχύει μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου

β) για τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οριοθετημένων οικισμών η αναστολή ισχύει μέχρι τη κύρωση των δασικών χαρτών.

2 Εγκαθιστούμε σύστημα περιοδικής τηλεσκοπικής χαρτογράφησης, παρακολούθησης των καμένων περιοχών, το οποίο θα προλαμβάνει την όποια απόπειρα ανέγερσης αυθαιρέτου. 

3. Δημιουργείται Υπηρεσία Κατεδαφίσεων στην ευθύνη της οποίας είναι ο εντοπισμός και η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός των περιοχών που κηρύχθηκαν αναδασωτέες. 

4. Θεσμοθετείται η σύνταξη δασικού χάρτη και η κτηματογράφηση για κάθε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά.

Προτείνουμε διαδικασίες και ορίζουμε συγκριμένους χρόνους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Παράλληλα στην Επιτροπή Εκδίκασης Αντιρρήσεων τοποθετούμε πρόεδρο έναν συνταξιούχο Δικαστικό Λειτουργό για τη διασφάλιση της νομιμότητας των αποφάσεων. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τις εν λόγω εκτάσεις καθώς και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο για την πλήρη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε