Οικολογία

2010 Παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας

 Το 2010 είναι το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, όπως ορίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2006, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η Γενική Συνέλευση ενθάρρυνε τα Κράτη-Μέλη της και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους φορείς να αυξήσουν την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη σημασία της βιοποικιλότητας με την προώθηση δράσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευτεί να προστατέψει τη βιοποικιλότητα με πολιτικές αποφάσεις, ώστε να αποτρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας εντός των ορίων της Ένωσης μέχρι το 2010. Όμως τα αποτελέσματα της έκθεσης του IUCN είναι απογοητευτικά, καθώς όλοι οι στόχοι για διατήρηση της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, που είχαν τεθεί παγκοσμίως έχουν αποτύχει. Μάλιστα η αξιολόγηση των οικοσυστημάτων επ’ ευκαιρία της χιλιετίας (Millennium Ecosystem Assessment) έχει αποκαλύψει ότι τα Ευρωπαϊκά οικοσυστήματα έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου από ότι στον υπόλοιπο πλανήτη. Η Κόκκινη Λίστα της IUCN θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική, ενημερώνοντας ότι 17.291 από τα συνολικά 47.677 καταγεγραμμένα είδη του πλανήτη διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, τη στιγμή που ίσως τα μη καταγεγραμμένα να φτάνουν τα εκατομμύρια.
Το 2010 έχει τεθεί ως το έτος ορόσημο για να αποτρέψουμε αυτή τη πρωτόγνωρη απώλεια της βιοποικιλότητας. Υγροβιότοποι, νησίδες, εύκρατα δάση, κοραλλιογενείς ύφαλοι, οικοσυστήματα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πιέσεις και συρρίκνωση. Κάθε ώρα, τέσσερα είδη εξαφανίζονται για πάντα, ενώ οι στατιστικές μιλάνε ότι κάθε λεπτό που περνάει 20 εκτάρια δάσους χάνονται. Με μια εξαφάνιση ειδών 100 φορές πιο γρήγορη από αυτή που καταδεικνύουν οι έρευνες σε προϊστορικά απολιθώματα, και με τις μελλοντικές εκτιμήσεις να προβλέπουν επιτάχυνση της τάσης αυτής, οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια νέα οικολογική «γενοκτονία» σε επίπεδο ανάλογο με αυτή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων.
Η «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν:
· το 70% των φυτών,
· το 35% των ασπόνδυλων,
· το 30% των αμφίβιων,
· το 21% των θηλαστικών,
· το 12% των πτηνών,
· το 28% των ερπετών, και
· το 37% των ειδών γλυκού νερού.
Δηλαδή περισσότερο από το 1/3 των καταγεγραμμένων ζώων και φυτών του πλανήτη.
 
Χαρακτηριστικά η Ευρώπη έχει χάσει από το 1950 περισσότερο από την μισή έκταση των υγροβιότοπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεών της, ενώ παράλληλα τα θαλάσσια οικοσυστήματά της έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Όσον αφορά τα απειλούμενα Ευρωπαϊκά είδη: 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πουλιών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφίβιων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού. Τα αποθέματα θαλάσσιων ψαριών είναι τα περισσότερα κάτω από τα επιτρεπτά επίπεδα βιολογικής ασφαλείας. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη μείωση της βιοποικιλότητας και σε περίπτωση που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 – 2.5 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε μια απώλεια ως 30%.
Τα είδη που δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν ή θα μετακινούνται πολύ αργά, όπως τα φυτά, θα έρθουν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης.
 
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη σωτηρία των οικοσυστημάτων του πλανήτη, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάζει τις δράσεις του με μια συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Από 3 Δεκεμβρίου και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2010, σε 10 οθόνες IPTV του αεροδρομίου στους χώρους Αφίξεων και Αναχωρήσεων, προβάλλεται ένα φιλμ του Μουσείου Γουλανδρή με εικόνες από την ελληνική φύση και περιβαλλοντικά μηνύματα σχετικά με το Έτος Βιοποικιλότητας.
 
Επίσης η πρωτοπόρος κοινότητα “το Πελίτι” (www.peliti.gr) για τη διατήρηση σπόρων πραγματοποιεί καμπάνια θέλοντας να πραγματοποιηθούν περισσότερες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καλλιεργητών και η διανομή περισσοτέρων σπόρων και φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες.
Για τους σκοπούς αυτούς ζητάνε τη συνεργασία σας:
1. να στείλετε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες, που κρατάτε στους κήπους σας ή στα χωράφια σας. Έτσι ώστε να μοιράσουν σε περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες.
2. να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις της 7ης Απριλίου που θα γίνουν πριν το Πάσχα. Η 7η Απριλίου έχει οριστεί από το Πελίτι ως μέρα για τις ντόπιες ποικιλίες και οργανώνονται τοπικά εκδηλώσεις από φορείς, σχολεία, πολίτες κ.α. σε συνεργασία με το Πελίτι. Στις εκδηλώσεις διανέμονται δωρεάν σπόροι και φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες.
Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα