Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT : Συνέντευξη του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δεν δικαιολογείται καμμια αισιοδοξία.

Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε τις προοπτικές των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ;

Απάντηση: 17 μήνες μετά την έναρξη των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων, η διαπίστωση μας είναι ότι η τουρκική αδιαλλαξία όχι μόνο παραμένει άκαμπτη αλλά οξύνεται ακόμα περισσότερο.

Το πρόσφατα κατατεθέν τουρκικό έγγραφο επιβεβαιώνει ότι υπάρχει επιμονή σε λύση δύο κρατών με μια χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους, παραβίαση της δημοκρατικής αρχής με απαίτηση αριθμητικής ισότητας, απαίτηση για ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων, εμμονή σε διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων με μονομερές επεμβατικό δικαίωμα, εμμονή σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το Κοινοτικό Κεκτημένο, ενώ στο θέμα των εποίκων υπάρχει άρνηση ακόμα  και να συζητηθεί με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι είναι δήθεν πολίτες της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Με βάση όλα αυτά δεν δικαιολογείται καμιά αισιοδοξία. Αντίθετα εκτιμούμε ότι υπάρχει ναρκοθέτηση του διαλόγου από την τουρκική πλευρά.

Ερώτηση: Είχατε διαφωνήσει με την έναρξη των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων.  Θεωρείτε ότι η στάση σας αυτή σήμερα δικαιώνεται;

Απάντηση: Θέση της ΕΔΕΚ ήταν ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρχε συμφωνημένη βάση λύσης και δεν υπήρχε γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού όπως προεβλέπετο στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

Παρά τη θέση μας αυτή, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συμμετάσχει σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις, θεωρήσαμε ότι ήταν πατριωτικό  και πολιτικό μας χρέος να τον στηρίξουμε για να επιδιώξει λύση, στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει και στις οποίες έχει δεσμευτεί. 

Ερώτηση:
Δεδομένων των πρόσφατων τουρκικών θέσεων, τις οποίες έχει απορρίψει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ποια είναι η δική σας πρόταση;

Απάντηση: Είναι  η ώρα, έστω και καθυστερημένα, να αποκαλύψουμε, να καταγγείλουμε και να στηλιτεύσουμε την τουρκική αδιαλλαξία διεθνώς και εντός Ε.Ε. Διαφορετικά η Τουρκία θα εμφανίζεται, όπως πράττει τώρα, ως αθώα περιστερά που δήθεν βοηθά και στηρίζει τη διαπραγμάτευση και ο κ. Ταλάτ ως επειγόμενος για λύση.

Η εμπλοκή του συνόλου των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποτελεί μόνιμο στόχο μας, ενώ η συμπόρευση με την Ελλάδα είναι όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη λύσης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ επιθυμεί να καταστήσει σαφές, ότι δεν νοείται καμιά απολύτως παρέκκλιση και πολύ περισσότερο καμία υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις και αρχές μας. Το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του περασμένου Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα πλαίσιο ελάχιστων συγκλίσεων για μια συλλογική προσπάθεια που να αποτρέπει οφθαλμοφανείς κινδύνους, να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας και να θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε σε μονομερείς παραχωρήσεις με την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων . Έχετε διαφωνήσει. Εξακολουθείτε να επιμένετε στην απόσυρση τους;

Απάντηση: Ασφαλώς. Η εκ περιτροπής προεδρία παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας που αποτελεί πυρήνα του νοήματος της Δημοκρατίας ενώ εισάγει εθνοτικά – φυλετικά στοιχεία στην εκλογή προέδρου. Σε ότι αφορά τους εποίκους θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να αποδεχθεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και μετά να συζητηθεί η παραμονή οποιουδήποτε αριθμού εποίκων στη βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων.

Πιστεύουμε ότι, ειδικά μετά την κατάθεση των πρόσφατων απαράδεκτων προτάσεων της τουρκικής πλευράς,  και οι δύο αυτές προτάσεις πρέπει να αποσυρθούν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε