Πέμπτη, 28 Νοε.
17oC Αθήνα

Δεν είναι εχθρός ο μετανάστης

Από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα ψήφου και την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες. 
Μία νέα μεταναστευτική πολιτική εγκαινίασε η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους μετανάστες και όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου η χορήγηση ιθαγένειας σε ομογενείς και μετανάστες, είναι ένα στοίχημα το οποίο η Ελλάδα δεν δικαιούται να μην κερδίσει.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει να πάρει αποφάσεις και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής ή ολιγωρίας.

Αντίθετα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ε.Ε. και εξήγησε ότι στην χώρα μας γίνεται το 1/3 των συλλήψεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας και ζήτησε να μειωθεί η γραφειοκρατία αναφορικά με δομές πρόνοιας της εκκλησίας.   

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται ότι την ελληνική ιθαγένεια θα αποκτούν τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και οι γονείς τους ζουν στη χώρα μας νόμιμα επί μία 5ετία.

 
Η ιθαγένεια θα δίνεται επίσης στα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και έχουν παρακολουθήσει τις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού ή συνολικά 6 τάξεις ελληνικού σχολείου. Τα παιδιά αυτά στην ηλικία των 18 ετών θα υποχρεώνονται να δηλώσουν αν θέλουν να διατηρήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Σ’ αυτή την περίπτωση θα αποκτούν αυτόματα δικαίωμα ψήφου και τα αγόρια υποχρέωση στρατιωτικής θητείας. Αν δεν επιθυμούν την ιθαγένεια, θα την χάνουν οριστικά. 

Σε δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη των περίπου 250.000 ομογενών και αλλοδαπών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα, στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά μόνον για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε