Δευτέρα, 2 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Έρχονται φοροεισπρακτικά μέτρα

, Ουρές στην εφορία ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από το κόσκινο της εφορίας θα περάσουν ένα εκατομμύριο επαγγελματίες καθώς 9 στους 10 δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ.

Μπλόκο στους φοροφυγάδες είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση και αναμένεται να κατέβει στο διάλογο την επόμενη εβδομάδα για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.

Η κυβέρνηση απλώνει ήδη ένα ηλεκτρονικό δίχτυ στη φοροδιαφυγή και ήδη διενεργεί διασταύρωσεις στοιχείων ανάμεσα στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση για 1.000.000 επαγγελματίες μιας και όπως φαίνεται εννιά στους δέκα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ.

 Το οικονομικό επιτελειο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, όπου το μόνο ξεκάθαρο είναι πως θα υπάρξει ένας συντελεστής χαμηλότερος του σημερινού βασικού 25%, ο οποίος τοποθετείται είτε στο 20% είτε στο 15%.

 Επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στη θέση του ΕΤΑΚ, με υψηλότερα αφορολόγητα από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα, δηλαδή 243.600 ευρώ για άγαμο και 487.200 ευρώ για ζευγάρι. Επίσης, επανέρχεται και ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών επίσης με υψηλότερα αφορολόγητα και αυξημένους συντελεστές για μεγάλες περιουσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

 Επόμενο βήμα είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα προσβλέποντας σε έσοδα 230 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Βέβαια με βάση και την κοινοτική οδηγία θα έχουμε και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο από 302 ευρώ στα 352 ευρώ μέχρι το 2015.

 Έχει ήδη εξαγγελθεί η εφαρμογή του πόθεν έσχες με δειγματοληπτικό έλεγχο του κόστους διαβίωσης. Παράλληλα, μελετάται η κατάργηση της αυτοπεραίωσης, την ένταξη στο λογιστικό σύστημα όλων των επαγγελμάτων, την καθιέρωση των αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου, το γνωστό point system, με στόχο τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

 Προβλέπεται επίσης φορολογική εύνοια για τις επιχειρήσεις που επενδύουν τα κέρδη τους ή θα διανέμουν τα μερίσματά τους με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης τόσο στα κέρδη όσο και στην ακίνητη περιουσία.

 Ένα άλλο βήμα της κυβέρνησης είναι η είσπραξη των εσόδων, καθώς αποτελεί μεγάλο αγκάθι τα 28 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα που μαζί με τα βεβαιωθέντα ανείσπρακτα φθάνουν περί τα 34 δισ ευρώ.

Συγκεντρωτικά τα δέκα φορομέτρα:
1. Ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα
2. Χαμηλότερη φορολόγηση για επενδύσεις εταιρειών
3. Επαναφορά ΦΜΑΠ και φόρου κληρονομιών, γονικών παροχών
4. Αύξηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο
5. Ουσιαστική εφαρμογή “πόθεν έσχες”
6. Εξυπηρέτηση πολιτών μέσω Διαδικτύου
7. Κίνητρα σε offshore να δηλώνουν τα ακίνητα
8. Οικονομική αυτοδυναμία Τοπικής Αυτοδιοίκησης
9. Νέο σύστημα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών
10. Ανασυγκρότηση υπουργείου Οικονομικών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε