μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης δημιουργήθηκαν βίαια επεισόδια σε κέντρο κράτησης όταν μεταφέρθηκαν εκεί περίπου 240 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί νωρίτερα. “Κάποιοι άνοιξαν τα κελιά τους και προσπάθησαν να δραπετεύσουν, αλλά συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς” είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης. Σύμφωνα με μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους κρατούμενους.
Την ίδια στιγμή δύο μέλη περιβαλλοντικής οργάνωσης πέρασαν τα μέτρα ασφαλείας και διέκοψαν τη συνεδρίαση για την κλιματική αλλαγή. “Κλιματική δικαιοσύνη τώρα!” φώναξαν μέσα στην αίθουσα και χειροκροτήθηκαν από μερίδα εκπροσώπων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Να σημειωθεί πάντως ότι η αστυνομία έχει μεταφέρει συνολικά περίπου 1.800 ανθρώπους σε κέντρο κράτησης κοντά στην Κοπεγχάγη, που λειτουργεί ειδικά για την διάσκεψη.
Δεν σταματούν να συλλαμβάνουν κόσμο οι δανοί αστυνομικοί
Ασφυκτικός ο κλοιός των αστυνομικών στους διαδηλωτές
«Αγκάθια» στις συνομιλίες αποτελούν τα ποσοστά μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις αναπτυγμένες χώρες, το ύψος της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί, καθώς και το αν η τελική συμφωνία θα έχει στόχο για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 ή 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι τα φτωχά κράτη μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστούν με την απουσία άμεσης δέσμευσης από τα πλούσια κράτη για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας δεν είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί σε αυτή τη σύνοδο.
Για κρίσιμη στιγμή έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που βρίσκεται ήδη στην Κοπεγχάγη.
«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τον κόσμο. Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, αλλά είναι επίσης πιθανό να λυθούν πολλά ζητήματα. Είμαι αποφασισμένος… να κάνω ό,τι μπορώ για να ενωθούν όλοι», όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.
Περισσότεροι από 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι αύριο παρόντες στην Κοπεγχάγη για τις δύο τελευταίες ημέρες της κρίσιμης διάσκεψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: