Η πανδημία της νέας γρίπης είναι ήπια, αλλά προσβάλλει και ορισμένες φορές σκοτώνει πιο νέους ανθρώπους σε σύγκριση με την εποχιακή γρίπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η σύγκριση του αριθμού των θανάτων από την πανδημία του ιού Η1Ν1 με εκείνον από την εποχιακή γρίπη, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. “Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τις συνέπειες από την πανδημία γρίπης ως ήπιες. Τα ακριβή στοιχεία για τη θνησιμότητα αναμένονται ένα ή δύο χρόνια αφότου φθάσει στην κορύφωσή της η πανδημία”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ιός Η1Ν1 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10.582 άτομα σε όλο τον κόσμο από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά πρόκειται μόνο για περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Τα σχετικά τεστ έχουν υψηλό κόστος και σε αρκετές φτωχές χώρες δεν ερευνώνται τα αίτια θανάτου, καθώς είναι συνηθισμένοι οι θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα, περιλαμβανομένης της πνευμονίας, επισημαίνει ο ΠΟΥ.
“Για αρκετούς λόγους, αυτοί οι αριθμοί δεν δίνουν την ακριβή εικόνα της θνησιμότητας στη διάρκεια της πανδημίας, που είναι αναμφίβολα υψηλότερη απο την εικόνα που δείχνουν οι εργαστηριακώς επιβεβαιωμένες περιπτώσεις”, τονίζει ο ΠΟΥ.
Η εποχιακή γρίπη σκοτώνει από 250.000 έως 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι εκτίμηση που βασίζεται σε στατιστικά μοντέλα. Σε επιδημίες εποχιακής γρίπης εκτιμάται ότι το 90% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένα άτομα, “που συχνά πάσχουν από μία ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
“Σε σύγκριση με την εποχιακή γρίπη, ο ιός Η1Ν1 προσβάλλει μία πολύ νεώτερη ηλικιακή ομάδα σε όλες τις κατηγορίες- αυτούς που προσβάλλονται πιο συχνά, νοσηλεύονται, εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πεθαίνουν”, επισημαίνουν οι επιστήμονες του διεθνούς οργανισμού.