Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Σχόλιο του Γ. Λοβέρδου για τη Ν.Δ.

Γιάννης Λοβέρδος
Γιάννης Λοβέρδος

Ο Αντώνης Σαμαράς κι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα.

Κι η υποχρεωτική τους συμβίωση υπό την κομματική στέγη της ΝΔ θα αποδειχθεί, όπως ήδη διαφαίνεται, εξαιρετικά δύσκολη κι αβέβαιη. Ασφαλώς και σήμερα, αντίθετα από ότι ισχυρίζονται διάφοροι, δεν υφίσταται θέμα αποχώρησης της κ. Μπακογιάννη από τη ΝΔ ούτε φυσικά θέμα δημιουργίας νέου κόμματος, που κι άκαιρο και πολιτικά επικίνδυνο για όποιον το επιχειρούσε θα ήταν.

Αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι η πρώην υπουργός δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να παραμείνει στη ΝΔ ως έχει. Και τούτο διότι δεν υπεισέρχεται μόνον η εύλογη πικρία της για την ήττα της 29ης Νοεμβρίου. Αλλά κυρίως γιατί τα όσα χωρίζουν το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κ. Μπακογιάννη είναι πολύ περισσότερα.

Κι έχουν ασφαλώς την ρίζα τους στην σκληρή αντιπαράθεση τους, που ξεκινά από το 1993, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχε διαφοροποιηθεί από την πολιτική Μητσοτάκη στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναλαμβάνοντας τα πολιτικά του ρίσκα. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Αντώνης και Ντόρα έχουν και διαφορετικές κι αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές φιλοδοξίες αλλά και πολιτικές αντιλήψεις για μια σειρά από ζητήματα καθοριστικής σημασίας. Και στην οικονομία αλλά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και λειτουργίας του σύγχρονου κράτους.

Το δυστύχημα για τη ΝΔ είναι ότι δείχνει, μετά την απόρριψη από την κ. Μπακογιάννη της σαφώς υποδεέστερης θέσης, που της προτάθηκε από αυτή, που θα περίμενε ο ηττημένος της εσωκομματικής αναμέτρησης, ότι επιστρέφει στην εσωστρέφεια. Μια κομματική εσωστρέφεια, που γίνεται μάλιστα με όρους του 1993 κι όχι σημερινούς. Κι είναι λίαν αμφίβολο, όποιο κι αν είναι τελικά το μέλλον της Ντόρας στη ΝΔ του Σαμαρά, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύσκολα θα ανακάμψει κι ακόμα δυσκολότερα θα πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας. 

Και τούτο διότι είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τα καταφέρει, τότε θα κυριαρχήσει για αρκετά χρόνια στο πολιτικό σκηνικό. Κι αν πάλι δεν τα καταφέρει, τότε μικρή σημασία θα έχει η διαδοχή της. Αυτή θα ορίζεται στην απευκταία εκείνη περίπτωση από τις Βρυξέλλες και τις αγορές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε