Πέμπτη, 28 Νοε.
16oC Αθήνα

Τι αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί – Συμφωνία για εξεταστικές

,,Λιγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τέσσερα σημεία σύγκλισης για τους πολιτικούς αρχηγούς στην σύσκεψη για την Διαφάνεια, ενώ δρομολογείται σύσταση εξεταστικών επιτροπών για “καυτά” θέματα, όπως της Siemens. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οτι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens κάτι που αποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε επίσης την σύσταση εξεταστικής για το θέμα του Χρηματιστηρίου.
Εξεταστικές επιτροπές για τις υποκλοπές, το βατοπέδι και τα ομόλογα ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν :

  • Την σύσταση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διαφθορά
  • Να συνεδριάζουν 2 φορές το χρόνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς
  • ‘Εγινε αποδεκτή η πρόταση Σαμαρά για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Βουλή για το ίδιο θέμα
  • Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

‘Ενταση δημιουργήθηκε όταν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, αντέδρασε η κα Παπαρήγα λέγοντας : “Για εμάς το λές αυτό;”
– “Για όλους μας το λέω”, απάντησε ο κ. Τσίπρας.  

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε “εθνική υπόθεση” τη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς είπε ότι “χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές”.

“Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι θετικό”, δήλωσε βγαίνοντας από την σύσκεψη ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε οτι πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε έγιναν ευμενώς αποδεκτές από τους αρχηγούς “αλλά και πολλές προτάσεις που ήδη κατέθεσαν θα μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε. Θέλουμε να δώσουμε λύση αξιοπιστίας χτυπώντας την διαφθορά και την αδιαφάνεια.  Να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα που δημιουργεί η διαφθορά. Γιατί με την ανισότητα επικρατεί ο νόμος των ισχυρών. Η διαφθορά είναι ένα μεγάλο μέρος της ανομίας που πλήττει την αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού για να μην έχουμε χρέος και να μπορούμε να επενδύσουμε για το κοινωνικό κράτος”, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. Δείτε το βίντεο.

“Είχα την δυνατότητα να συμφωνήσω στις προτάσεις για την διαφάνεια του πρωθυπουργού, όπως και στις δικές μου συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
“Στις προτάσεις μας συμφώνησαν πολλές φορές όλοι όσοι συμμετείχαν σήμερα στην συζήτηση αυτη. Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι και ο ίδιος αυστηρός με τον εαυτό του. Θα ήταν αφυσικο να ζητάμε διαφάνεια απο τον πολίτη και να μην είμαστε εμείς διαφανείς.
Το παράδειγμα που μου έρχεται στο νού είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. ‘Ολοι δεχθήκαμε οτι οι παραγραφές των αδικημάτων των πολιτικών πρέπει να εξισωθούν με εκείνες των πολιτών. Είναι σημαντικό βήμα αυτό που έγινε σήμερα”, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί “να συνδέεται η διαφθορά με την οικονονομική κρίση και την έξοδο από αυτή” και είπε ότι “δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά”. Στις θέσεις της για το θέμα της διαφθοράς εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%. 

Ως προς την χρηματοδότηση των κομμάτων η κυρία Παπαρήγα είπε ότι “”αχνά ο πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά πρέπει να σας πω ότι ακούστηκαν εκεί και πράγματα λίγο περίεργα. Για παράδειγμα τέθηκε το ζήτημα για την περίπτωση που ένα κόμμα δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τις πηγές του” και συνέχισε “για μας οι πηγές μας είναι καθαρές, δεν δίνουμε ονόματα, ούτε τί δίνουν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί ή οι μη οπαδοί του κόμματος που συνεισφέρουν οικονομικά. Τέτοια και άλλα ζητήθηκε να θεωρούνται κακούργημα. Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παρέλαβε αυτή την πρόταση”. 
 
“‘Δεν ήταν μια καλοστημένη θεατρική παράσταση”, δήλωσε ο Πρόεδρος του  ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και συνέχισε “ήταν σαν μια εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαφθορά με ακροατή τον Πρόεδρο αλλά με πιο υπεύθυνη στάση των πολιτικών αρχηγών. Υπήρχαν θέσεις που βρήκαμε κοινό τόπο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμφώνησαν όλοι αυτές οι συναντήσεις να γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα,”.

“Χρειάζονται αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και όχι λόγια. Η διαφθορά και η διαπλοκή έχει να κάνει με την εφαρμογή των νόμων” είπε ο Αλέξης Τσίπρας. μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.  Πάντως ο κ.Τσίπρας αποσύνδεσε τη μάχη εναντίον της διαφθοράς με την οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι “η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν θα μας σώσει από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα”. 

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πέντε βασικούς άξονες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του νόμου για την χρηματοδότηση των κομμάτων, του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΜΜΕ και τον εκλογικό νόμο και διαφορετικό τρόπο ελέγχου των δημόσιων δαπανών.

ΩΡΑ 13.27 Οι πολιτικοί αρχηγοί παίρνουν τις θέσεις τους

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Είναι η 6η σύσκεψη που γίνεται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992, όταν στις 18/2 εκείνης της χρονιάς, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθησε ακόμη μια σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

 Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου 1993, με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μιά ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις (μαζί με τη σημερινή) πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά μετέχει σε σύσκεψη, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς (σε άλλες δύο είχε λάβει μέρος ως υπουργός των Εξωτερικών). Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε