Κυριακή, 20 Οκτ.
17oC Αθήνα

Τις επόμενες μέρες απόφαση για Ζαγοριανό

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Εφετείου που κλήθηκε να δώσει εξηγήσει ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός.  Επιστολή διαμαρτυρίας του Γιάννη Παπανικολάου.

Εναντίον του Νίκου Ζαγοριανού έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα του Προϊσταμένου Επιθεώρησης Δικαστών αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Γιάννη Παπανικολάου στην υπόθεση της Siemens.  

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Ζαγοριανός κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με ενέργειες και παραλείψεις του, που είχαν -μεταξύ άλλων- ως αποτέλεσμα την διαφυγή στο εξωτερικό του Μιχάλη Χριστοφοράκου αλλά και του Χρήστου Καραβέλα.

Το Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Παρασκευή και εξέτασε τους μάρτυρες του Ν. Ζαγοριανού, δηλαδή τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρωμύλο Κεδίκογλου, τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, τον Εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου που είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την Siemens, τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννη Σακελάκο και τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών Χαρίλαο Αθανασίου.

Ο κ. Κεδίκογλου εμφανίστηκε οργισμένος λέγοντας: «Είναι πρωτοφανές. Αλίμονο αν διώκονταν έτσι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Θα διαλυόταν η Δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια ο κ. Ζαγοριανός έδωσε προφορικές εξηγήσεις στο συμβούλιο και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει απόφαση για την πειθαρχική δίωξη.  Στις 7 Ιαναουαρίου θα συνεδριάσει και η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να αποφασίσει για την ποινική δίωξη σε βάρος του ανακριτή για το ίδιο θέμα και μπορεί να του επιβληθεί μέχρι και 6μηνη αργία.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γιάννης Παπανικολάου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα με την οποία διαμαρτύρεται για τον τρόπο που χειρίστηκε την αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει σε βάρος του ο Ν. Ζαγοριανός.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρει στην επιστολήτου ότι στη διάρκεια του πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του ανακριτή “προσέκρουσε σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του 4ου ειδικού ανακριτή και του ανακριτικού του έργου” και τα αρμόδια δικαστικά όργανα είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα πρόσωπα και τους λόγους προστασίας του Ν. Ζαγοριανού. 

Στη συνέχεια εξηγεί ότι του έχει δημιουργηθεί “η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει, αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος”.

Για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο κ. Παπανικολάου σημειώνει ότι επιχείρησε να του πάρει την δικογραφεία πριν ασκήσει δίωξη σε βάρος του ανακριτή “σε μια προσπάθεια φίμωσης του”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε