Οικονομία

Τρόμος για την υποβάθμιση της Moody’s

 

Θα γίνει ή όχι η υποβάθμιση και από τον Moody's;

 

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί από το μέγεθός της υποβάθμισης θα εξαρτηθεί η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή όχι.
 
Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” αν η Μoody΄s, η οποία αξιολογεί σήμερα την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα με Α+, περιοριστεί σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμούς, δηλαδή τοποθετήσει την Ελλάδα στο Α-, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Αν όμως η υποβάθμιση είναι μεγαλύτερη και μειώσει την Ελλάδα κατά τρεις βαθμούς, στο Β+, θα διακοπεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μόλις η τελευταία επαναφέρει τους σχετικούς αυστηρούς κανόνες της, που είχε αναστείλει προσωρινά λόγω κρίσης. Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι για να χρηματοδοτείται μια τράπεζα, πρέπει τα ομόλογα που προσκομίζει ως εγγύηση, να έχουν αξιολογηθεί από το λιγότερο έναν οίκο αξιολόγησης με τουλάχιστον Α-.
 
Τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβιβαστεί στη Β κατηγορία από δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης, την Fitch και τη Standard & Ρoor΄s. Επομένως, όλες οι ελπίδες της κυβέρνησης στηρίζονται στη Μoody΄s, η οποία έχει διατηρήσει την Ελλάδα σε υψηλή βαθμολογία όλο αυτό το διάστημα, και μόνο αν κάνει μεγάλη βουτιά θα τη ρίξει κι αυτή στη Β κατηγορία. Αλλά αυτό δεν αποκλείεται. Η υποβάθμιση από τη Μoody΄s αναμένεται από μέρα σε μέρα.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2