όμως τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν λογική αν θέλουν να πάρουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Αν και η τριμερής συνάντηση, Γ.Παπανδρέου, Ν.Γκρουέφσκι και Σ.Μπερίσα, στις Πρέσπες είχε ως αντικείμενο τη διάσωση της λίμνης, ήταν φυσικό ο έλληνας πρωθυπουργός με τον σκοπιανό ομόλογό του να αναφερθούν στο θέμα της ονομασίας με τον κ. Παπανδρέου να δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Ελλάδα δεν υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις της. Ο κ. Γκρούεφσκι για άλλη μία φορά έδειξε να παραμένει αδιάλλακτος στο θέμα της ονομασίας.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισε ότι “ελπίζω ο κ. Γκρούεφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας” και πρόσθεσε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σχετικά με τις Πρέσπες, συμφωνία θα υπογράψουν στις 2 Φεβρουαρίου 2010 Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, όπως διεφάνη από την κοινή δήλωση των πρωθυπουργών.
Η τριμερή συνάντηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε μετά απο πρωτοβουλία της Ελλάδος.
Στη κοινή δήλωση οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την πρόωθηση της συνεργασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί η ρύπανση, να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της περιοχής, στα πλαίσια της εδαφικής ακεραιότητας.
Επίσης, αναφέρεται η ένθερμη υποστήριξη και των τριών σε μία συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.
Σκοπιανό: “βρείτε τα στο όνομα”