Δευτέρα, 2 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Τσιπάκι για εντοπισμό του καρκίνο του μαστού

Τσιπάκι για εντοπισμό του καρκίνο του μαστού

Μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούν οι γιατροί να ελέγχουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για μια νέα συσκευή «τσέπης». Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σε λίγο καιρό αυτή η συσκευή θα βοηθήσει σημαντικά την ιατρική.

Η νέα συσκευή, είναι εφοδιασμένη με ειδικό «τσιπάκι». Μπορεί να μετρήσει επί τόπου το επίπεδο της ορμόνης οιστρογόνο, που αποτελεί δείκτη για τον καρκίνο του μαστού, λαμβάνοντας πολύ μικρότερα δείγματα ιστού από το στήθος.

Με τη μέθοδο αυτή χρειάζεται μόλις το ένα χιλιοστό του συμβατικού δείγματος. Είναι πολύ λιγότερο επεμβατική και θα αντικαταστήσει την ενδοφλέβια λήψη αίματος και την βιοψία των ιστών, με ένα απλό τσίμπημα για λήψη αίματος και ιστού.

Πάνω από 400.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως. Περίπου το 75% των καρκίνων αυτού του είδους συνδέονται με το επίπεδο του οιστρογόνου. Η νέα μέθοδος, εκτός από τα ταχύτερα αρχικά διαγνωστικά τεστ, θα επιτρέψει και τον πιο γρήγορο έλεγχο της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας ενός ασθενούς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε πέντε περίπου χρόνια θα υπάρχει στην αγορά μια φορητή συσκευή που θα βασίζεται στη νέα τεχνολογία. Ευελπιστούν επίσης, ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε