Οικολογία

Εκατομμύρια θαλάσσιες χελώνες πνίγονται …

Πρέπει να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν,  αλλά  παγιδεύονται στα δίχτυα  και  δεν μπορούν να βγούν έξω από το νερό ... 

Χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια επειδή παγιδεύτηκαν στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεπιθύμητων δευτερευόντων αλιευμάτων εντοπίζεται κατά βάση στη Μεσόγειο και ανατολικά του Ειρηνικού, ενώ 6 από τα 7 είδη χελωνών που πνίγονται στα δίχτυα ανήκουν στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών.

Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό για τη διατήρηση της φύσης, οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για σύγχρονα σύνεργα αλιείας με στόχο την προστασία των χελωνών και τη μείωση του ποσοστού δευτερευόντων αλιευμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να αντικατασταθούν τα κλασικά αγκίστρια ημικυκλικής κύρτωσης με κυκλικά αγκίστρια και να καθιερωθεί η χρήση διχτυών με μεγάλα ανοίγματα που θα επιτρέπουν στις χελώνες να ξεφύγουν σε περίπτωση εγκλωβισμού.

Οι θαλάσσιες χελώνες πρέπει να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Όταν παγιδεύονται στα δίχτυα ή τα αγκίστρια δεν μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια και πνίγονται.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Bryan Wallace, τόνισε ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται η χελώνες είναι ενδεικτική της υγείας των ωκεανών μας».

«Οι θαλάσσιες χελώνες μας δείχνουν πώς λειτουργούν οι ωκεανοί. Ο αντίκτυπος που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις χελώνες μας βοηθά να καταλάβουμε πώς οι ίδιες δραστηριότητες επηρεάζουν τους ωκεανούς, από τους οποίους εξαρτάται η ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», προσέθεσε ο ερευνητής.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία σχετικά με τα δευτερεύοντα ανεπιθύμητα αλιεύματα (ανεπιθύμητα ψάρια που παγιδεύονται στα δίχτυα «κατά λάθος») σε διαφορετικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγράφηκαν την περίοδο 1990 – 2008, περισσότερες από 85.000 θαλάσσιες χελώνες παγιδεύτηκαν στα δίχτυα και σκοτώθηκαν.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά καλύπτουν εξαιρετικά μικρό ποσοστό της παγκόσμιας αλιείας.

«Δεδομένου ότι τα αρχεία που χρησιμοποιήσαμε καλύπτουν λιγότερο από το 1% των αλιευτικών στόλων και δεν περιέχουν πληροφορίες για τα μικρά αλιευτικά σκάφη παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι εκατομμύρια θαλάσσιες χελώνες πνίγηκαν στα δίχτυα τα τελευταία 20 χρόνια», υπογράμμισε ο δρ. Wallace.

Οι αλλαγές των μεθόδων αλιείας μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό ανεπιθύμητων δευτερευόντων αλιευμάτων.

Για παράδειγμα, οι τράτες που ψαρεύουν γαρίδες και προσάρμοσαν στα δίχτυα τους την ειδική συσκευή TED (Turtle excluder devices), είδαν σημαντική μείωση στα δευτερεύοντα αλιεύματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά κράτη έχουν καταστήσει την καθιέρωση των συσκευών TED υποχρεωτική.

Εκτός αυτού, καλή λύση αποτελεί και η αντικατάσταση των κλασικών αγκιστριών με κυκλικά, ώστε να μην παγιδεύονται στα δίχτυα πτηνά όπως τα άλμπατρος.

Η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρία Δαμανάκη, ανακοίνωσε πρόσφατα στη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος ότι οι 330 μηχανότρατες θα πρέπει να στραφούν σε διαφορετικό τύπο αλιείας, να χρησιμοποιούν δίχτυα με άνοιγμα ματιού 40 χιλιοστών και να δραστηριοποιούνται σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Οι μηχανότρατες υπονομεύουν την ανάκαμψη των παράκτιων οικοσυστημάτων, πλήττοντας έτσι το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας.

Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα