Οικολογία

6,000 ανεμογεννήτριες στη θάλασσα…

Θα έχουν συνολικό ύψος 220 μέτρων από τη βάση τους,  μέχρι του έλικες...

Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που φτιάχτηκαν ποτέ στοχεύει να υλοποιήσει η Βρετανία, τοποθετώντας 6,000 ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος, είναι να καλύψει κατά 25% τις ενεργειακές ανάγκες της Βρετανίας, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές του CO2.

Αν όλα πάνε καλά και υλοποιηθεί, η Βρετανία θα τροφοδοτείται με ισχύ 30 Γιγαβάτ περιορίζοντας κατά 34% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 και κατά 80% μέχρι το 2050.

Για τη δημιουργία των συγκεκριμένων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναπτυχθούν τεχνολογίες για τη γρήγορη και ασφαλή τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας.

Ο γεωλόγος Μπενζ Σάικς του Οργανισμού Carbon Τrust, ο οποίος χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση για να εξασφαλίζει ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, τόνισε ότι θα πρέπει να τοποθετούνται δύο τουρμπίνες σε μια μέρα ,αντί για μία τουρμπίνα κάθε 11 μέρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, στη Βόρεια Θάλασσα.

Για να κρατηθούν σε τέτοιο βάθος, θα πρέπει να έχουν συνολικό ύψος 220 μέτρων από τη βάση τους μέχρι του έλικες της ανεμογεννήτριας.

Οι ειδικοί προβληματίζονται για τον τρόπο μεταφοράς και τοποθέτησης τόσων μεγάλων ανεμογεννητριών στη θάλασσα.

Συνήθως μεταφέρονται τα τμήματα της ανεμογεννήτριας στη θάλασσα και τοποθετούνται ένα ένα πάνω στον οριζόντιο στύλο που καρφώνεται στον πυθμένα.

Κάτι τέτοιο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακριβό και χρονοβόρο.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού εξετάζουν άλλες ιδέες, όπως να φτιάχνονται στη ξηρά και να μεταφέρονται οι ανεμογεννήτριες με φορτηγίδες πάνω από το σημείο τοποθέτησης τους.

Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα