Τρίτη, 6 Αυγ.
34oC Αθήνα

«Οικολογικός πόλεμος»

«Οικολογικός πόλεμος»

Λόγω  της κατασκευής,  μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής,  που χρησιμοποιεί γαιάνθρακα…

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να εγκρίνει δάνειο, ύψους 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν γαιάνθρακα.

Ειδικότερα, ο ρυπογόνος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής «Medupi» που θα κατασκευαστεί από τη Νοτιοαφρικάνικη Eskom, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, της Εκκλησίας αλλά και της κυβέρνησης Ομπάμα που υποστηρίζει ότι το έργο θα υπονομεύσει τις προσπάθειες που υλοποιούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας.

Σύμφωνα με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με το δάνειο η Νότιος Αφρική θα κάνει ένα βήμα προς την ενεργειακή επάρκεια αφού αυτή τη στιγμή μαστίζεται από σοβαρές ελλείψεις.

«Αν δεν αυξηθούν τα ενεργειακά αποθέματα, οι Νοτιοαφρικανοί θα υποστούν τις συνέπειες της μικρής οικονομικής μεγέθυνσης» τόνισε σε δηλώσεις της η Obiageli Ezekwesili, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αφρική.

Η έγκριση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον σταθμό «Medupi», αν και ήταν αναμενόμενη, επισκιάστηκε από την απογοήτευση των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών κέντρων που την χρηματοδοτούν, αλλά και από τις πολυάριθμες διαδηλώσεις.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Νορβηγία, αντέδρασαν στα σχέδια της Τράπεζας απέχοντας από την ψηφοφορία και διχάζοντας στην ουσία το Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «το δάνειο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Τράπεζας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται σε χαμηλές εκπομπές».

«Ελπίζουμε ότι μελλοντικά η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα πραγματοποιήσει ανάλογα προγράμματα σε φτωχές χώρες, χωρίς πρώτα να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Βρετανία δικαιολόγησε την αποχή της τονίζοντας ότι «το σχέδιο είναι γεμάτο αντιθέσεις».

«Το σχέδιο έχει πολλές αντιθέσεις, οι οποίες δεν επιλύθηκαν πριν αποφασιστεί η υλοποίησή του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

Ωστόσο, απαντώντας στις κατηγορίες, ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε πως «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν εύκολη».

«Όλοι κατανοούν τους φόβους για την κλιματική αλλαγή όμως αυτή ήταν μια προσπάθεια για την εξισορρόπηση της κατάστασης», προσέθεσε.

Η επίμαχη ψηφοφορία για την έγκριση του δανείου ήταν μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς πρόσφατα δεσμεύτηκε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια και ειδικότερα προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντί των συμβατικών καυσίμων στις φτωχότερες χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε έντονες πιέσεις από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ώστε να καταψηφιστεί η πρόταση για το δάνειο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η απόφαση των ΗΠΑ απλά να απέχουν, ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε