Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

Παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα…

Παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα…

H συμφωνία δεν έχει υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και απλά οι προβλέψεις, δεν αρκούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής…

Σχεδόν απίθανο φαίνεται το ενδεχόμενο να υπογραφεί φέτος παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, σύμφωνα με τον γραμματέα της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), Ίβο ντε Μπορ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο στο Κανκούν το Νοέμβριο, ενώ επισήμανε ότι «οι Αμερικανοί δεν θέλουν να δουν ένα νέο γύρο του Κιότο, οπότε είναι πιθανό στο Μεξικό να προωθηθούν δυο ξεχωριστά κείμενα».

Μεταξύ άλλων, ο Ίβο ντε Μπορ παραδέχτηκε ότι οι δεσμεύσεις των κρατών για τη μείωση των εκπομπών ήταν κατώτερες των προσδοκιών και ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία», υπογράμμισε ο γραμματέας της UNFCCC μετά την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Βόννη.

Οι δηλώσεις του δεν προκαλούν εντύπωση δεδομένου ότι στη Βόννη υπήρξε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών που στηρίζουν τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, και εκείνων που τη θεωρούν «απαράδεκτη».

Σχεδόν 120 κράτη, στα οποία αντιστοιχεί το 80% των εκπομπών παγκοσμίως, υπέγραψαν την πολιτική συμφωνία της Κοπεγχάγης η οποία προβλέπει περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 αλλά και χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 100 δις. δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες σε ετήσια βάση.

Η νομική υπόσταση της συμφωνίας ωστόσο, αμφισβητείται έντονα. Ειδικότερα, η Ινδία, η Κίνα και πολλά αναπτυσσόμενα κράτη τονίζουν ότι η συμφωνία δεν έχει υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι οι προβλέψεις της δεν αρκούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι ένα πολιτικό κείμενο το οποίο δεν μπορεί «να σταθεί» μόνο του», τόνισε σε δηλώσεις του ο απεσταλμένος της Ινδίας.

Σημειώνεται ότι στη Βόννη τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αποφάσισαν να καταθέσουν νέες προτάσεις αλλά και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς μέχρι τη Διάσκεψη του Κανκούν το Νοέμβριο.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε