Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί οτι ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός “σε κάποιες περιπτώσεις δίστασε, άργησε ή δεν τόλμησε. Σε κάποιες άλλες, βρήκε ένα τείχος άρνησης από όλη την αντιπολίτευση, προεξάρχοντος τότε του ΠΑΣΟΚ που έλεγε “όχι σε όλα”. Πάντως ήξερε ποιο είναι το σωστό”. Ωστόσο, τονίζει πως οι ευθύνες για όσα συνέβησαν δεν βαραίνουν μόνο τον πρωην πρωθυπουργό.
Στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει οτι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια. “Ολοι συμφωνούμε ότι η εσωστρέφεια είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Υπάρχει μάλιστα καθολική συμφωνία σε αυτό, από όλα τα στελέχη, ό,τι κι αν στήριξαν τον περασμένο Νοέμβριο. Οπότε το θέμα έχει λήξει. Πάντως εσωστρέφεια δεν θα ανεχθώ. Και το κάνω όσο πιο σαφές μπορώ. Ακριβώς, για να εμποδίσω κάθε τέτοια διάθεση” λέει χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συνέντευξη δηλώνει οτι δεν έχει πρόβλημα να συνυπάρξει με την Ντόρα Μπακογιάννη και αποκρούει τα σενάρια περί διάσπασης της παράταξής του, δηλώνοντας πως «η ΝΔ δεν είναι φθαρμένο προϊόν».
Ο κ Σαμαράς ξεκαθαρίζει επίσης οτι η ΝΔ δεν είναι “μετοχική εταιρεία”, είναι -όπως λέει- “κόμμα εξουσίας, που ετοιμάζεται να τη διεκδικήσει για να κυβερνήσει τον τόπο σε μια νέα εποχή. Κανείς δεν περισσεύει. Αλλά και ο καθένας πρέπει να αντιληφθεί τον ρόλο του μέσα στο κόμμα”.
Επίθεση στην Κυβέρνηση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση, αν και -όπως διευκρινίζει- εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε προσωπικό επίπεδο, για «αναβλητικότητα», «γκάφες», «διγλωσσία», «καθυστερήσεις», «αντιφάσεις και εμμονές» και της προσάπτει ότι «μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος, κοινή για όλους, σε κρίση δημόσιου δανεισμού, μοναδική διεθνώς» και επιπλέον ότι «μετέτρεψε την Ελλάδα σε “αδύνατο κρίκο” της Ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει έκκληση «και στο παρά ένα» να αποφύγει η Ελλάδα την προσφυγή στο ΔΝΤ. «Μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε τεράστιους αναξιοποίητους πόρους, φυσικούς και ανθρώπινους, υλικούς και άυλους, μια τεράστια περιουσία. Είμαστε μια… πλούσια υπερχρεωμένη χώρα. Τώρα μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε “υπερχρεωμένοι”. Ότι είμαστε “πλούσιοι” δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Ναι, λοιπόν, επιμένω και τώρα, στο παρά ένα, μπορούμε να το αποφύγουμε», τονίζει ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως δεν φοβάται αλλά ανησυχεί, γιατί «δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής».