Η S&P εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να σταθεροποιήσει το σχετικά υψηλό της χρέος έως το 2013 και ότι ο δανεισμός εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους.
Σύμφωνα με την S&P, η αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης δανειοληπτικής ικανότητας μειώθηκε σε A-2 από A-1. Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας αντανακλά τις ανησυχίες της για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά τα δημοσιονομικά.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας βρισκόταν στο 9,4% του ΑΕΠ το 2009. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 86% του ΑΕΠ εφέτος, με την Λισσαβόνα να αναμένει ότι θα φθάσει στο 90,1% το 2012 πριν μειωθεί.
«Η υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά το δημοσιονομικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Πορτογαλία θα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της έως το 2013», σχολίασε ο Kai Stukenbrock, αναλυτής της S&P. Επιπλέον σημείωσε πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμένουν αδύναμα.
Ύστερα από τις υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν στα κατώτερα επίπεδά τους τελευταίους δύο μήνες. Ο δείκτης CAC του χρηματιστηρίου του Παρισιού έχανε 2,80% περίπου 20 λεπτά πριν το κλείσιμό του, ενώ ο δείκτης των 40 μειωνόταν κάτω από τις 3.900 μονάδες, στις 3.885,48, μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση κατά 2,6% και άτυπα έκλεισε στις 1.073,84 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες ανόδου.Οι τραπεζικές μετοχές ήσαν τα μεγαλύτερα θύματα της πτώσης αυτής: οι BNP Paribas, Banco Santander, BBVA,HSBC, Societe Generale και UBS σημείωσαν υποχώρηση μεταξύ 2,4 έως 6,1 %. Οι δε ελληνικές τράπεζες έπεσαν κατά 9,2%.
Ο υπουργός των Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεϊχέϊρα ντος Σάντος, με σημερινές του δηλώσεις, Μετά τη μεγάλη υποχώρηση του βασικού δείκτη στο χρηματιστήριο Λισαβόνας (-5,60%), την αναστάτωση στα spread των πορτογαλικών ομολόγων και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεϊχέιρα τόνισε πως η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μία κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία της, ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αντεπιτεθούμε μπροστά σ αυτήν την ‘επίθεση’ που δεχόμεθα από τις αγορές».
«Ας παραμείνουμε, λοιπόν, γαλήνιοι κι ας επαναφέρουμε τις αγορές στη νηφαλιότητα. Θα κάνουμε παν το δυνατόν για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να περιστείλουμε τα ελλείμματά της», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «Πορτογαλία και Ελλάδα δεν είναι οι ίδιες πραγματικότητες, σ’ αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι».