Πολλά ερωτηματικά και οργή προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικοινωνιακά άφηνε να διαρρεύσει ότι μάχεται για τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που στελέχη του ΔΝΤ εξηγούσαν ότι ουδέποτε έθεσαν θέμα κατάργησής τους.
Η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη εβδομάδα διέρρεε ότι έδινε σκληρή μάχη γιά να διασώσει τους 2 μισθούς-δώρα στον ιδιωτικό τομέα. Την Πέμπτη κορυφαία στελέχη της έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι η “τρόικα” ήταν ανένδοτη και τα δώρα θα “κόβονταν”. Το απόγευμα του Σαββάτου το κλίμα άλλαξε και οι διαρροές ήταν πανηγυρικές. ¨Μετά από σκληρή μάχη σώσαμε τους 2 μισθούς” υποστήριζαν.
Όμως χθες το μεσημέρι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξηγούσαν σε δημοσιογράφους ελληνικών εφημερίδων ότι δεν χρειάστηκε να δοθεί καμία μάχη γιά τον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν υπήρξε θέμα περικοπής των μισθών ! Λίγο αργότερα στελέχη της κυβέρνησης ανασκεύαζαν το σενάριο και έλεγαν ότι και θέμα υπήρξε και μάχη δόθηκε γιά τον ιδιωτικό τομέα, όχι όμως με το ΔΝΤ αλλά με τους Γερμανούς που έθεταν το θέμα.
Είναι σαφές ότι είτε ετέθη είτε δεν ετέθη το θέμα, η κυβέρνηση προσπάθησε να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά ώστε να εμφανιστεί εκ των υστέρων…νικήτρια. Άλλωστε το Newsit από την Παρασκευή είχε δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες του ότι δεν υπήρχε η…σχετική μάχη αλλά επρόκειτο γιά επικοινωνιακή τακτική.
Ανασχηματισμός;
Το νομοσχέδιο γιά τα νέα μέτρα θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως την Τετάρτη. Κυβερνητικοί κύκλοι διεμήνυαν ότι προφανώς τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και αν υπάρξει βουλευτής που θα το καταψηφίσει, θα θέσει αυτομάτως εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζοντας τα σενάρια ανασχηματισμού που κυκλοφόρησαν ξανά τις τελευταίες ώρες υποστήριζαν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα. “Προφανώς κάποιοι υπουργοί δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Αλλά το όπλο του ανασχηματισμού ίσως αποδειχθεί πιό χρήσιμο το φθινόπωρο μετά τις δημοτικές εκλογές. Τότε οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και ένας ανασχηματισμός ίσως αποδειχθεί αναγκαίος”, έλεγαν στο newsit.
Τέλος ανοιχτό παραμένει το θέμα του καταλογισμού ευθυνών γιά την πορεία της οικονομίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το θέμα να ανοίξει ώστε να αποδειχθεί με ντοκουμέντα αυτό που η κοινή γνώμη ήδη έχει αποκρυσταλώσει. Ότι δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση έχει τις μικρότερες ευθύνες γιά την κατάντια της οικονομίας. Όμως πολλοί στην κυβέρνηση εκφράζουν το φόβο ότι όσο ο καιρός θα περνά, αυτό θα ξεχνιέται και η κυβέρνηση θα χρεώνεται το κόστος από την εφαρμογή των μέτρων.
‘Ετσι μιά διαδικασία στη Βουλή όπου θα καταλογίζονται οι ευθύνες εκεί που αναλογούν, θα υπενθυμίζει σε όλους τους πραγματικούς υπεύθυνους του προβλήματος.
Σενάρια και για πρόωρες εκλογές
Πολλά σενάρια για εκλογές πυροδότησε η αναφορά του πρωθυπουργού για αλλαγή του εκλογικού νόμου.Κάποιοι υποστηρίζουν οτι θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές και κάποιοι άλλοι οτι θέλει να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής στα πάντα και να κάνει φθηνότερη τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση του είναι να προτείνει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών απο 300 σε 200. Αυτό όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί χρειάζεται συνταγματική μεταρρύθμιση.