στους εξοπλισμούς όσα και οι άλλοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλιζόμαστε εναντίον αλλήλων. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αμοιβαία μείωση και πιστεύω πως μπορούμε», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το δεξί χέρι του τούρκου πρωθυπουργού προαναγγέλλει ότι το θέμα των εξοπλισμών, θα είναι τα βασικά θέματα της συνάντησης Παπανδρέου- Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.
«Ενας από τους λόγους που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα είναι και η κούρσα των εξοπλισμών. Πρέπει να προστατεύει ο ένας τον άλλον και όχι να προστατευόμαστε ο ένας έναντι του άλλου. Αυτή η νοοτροπία είναι που δημιουργεί την αναγκαιότητα να εξοπλιζόμαστε συνέχεια και αυτή η νοοτροπία υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια. Πρέπει να ξυπνήσουμε, γιατί κάποιες άλλες χώρες απολαμβάνουν τα προνόμια από τους δικούς μας εξοπλισμούς. Η κρίση είναι ευκαιρία», λέει στη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτιμά μάλιστα, από τη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, ότι «τίποτα δεν αποκλείεται». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, «ο Ταγίπ Ερντογάν είναι άνθρωπος των πράξεων και το έχει αποδείξει. Εχει επίσης αποδείξει τη σοβαρότητά του τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα. Και έρχεται στην Αθήνα με πολλούς φακέλους!».
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η τουρκική πρόταση για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, που έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης ελληνικής πρότασης, με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι όσο αθώα φαίνεται, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον δούρειο ίππο για την επαναφορά του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Συνεργασία στον τουρισμό
«Θέλουμε το Αιγαίο από ζώνη αερομαχιών να γίνει ζώνη ειρήνης και τουρισμού, μια παραδεισένια ζώνη. Αυτό θα είναι πολύ πιο ωραίο από αυτό που ζούμε τώρα», υπογραμμίζει ο Εγκεμέν Μπαγίς, απηχώντας τη βούληση των δύο χωρών να συνεργαστούν εκτεταμένα και πιο συστηματικά στον τομέα του τουρισμού. Αλλωστε, γι΄ αυτό τον λόγο ένα από τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς είναι η κατάργηση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που όμως προσκρούει στην Ε.Ε. και τη συνθήκη του Σένγκεν. «Μακάρι να αρθεί η βίζα», επισημαίνει, αναγνωρίζοντας ότι «δεν είναι πρόβλημα και ευθύνη της Ελλάδας, αλλά της συνθήκης του Σένγκεν».
«Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία σαν αυτή που έχουμε τώρα με τον Παπανδρέου και τον Ερντογάν. Εχουν τη διάθεση να κάνουν πράγματα και πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους μεγάλους ηγέτες. Μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο σημαντικοί κι από τον Βενιζέλο και τον Ατατούρκ», αναφέρει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.