Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του, ενώ και το άλλοθι που παρουσίασε ήταν ισχυρό, αυτό όμως διόλου δεν επηρέασε την ετυμηγορία των λευκών στην πλειονότητά τους ενόρκων που τον «έθαψαν» ζωντανό. Πριν από λίγες ημέρες όμως ο 52χρονος μαύρος μουσικός άκουσε τη δικαστίνα Αϊλίν Γκάλαχερ να του ανακοινώνει, δακρυσμένη, την οριστική αποφυλάκισή του: η ανάλυση δύο δειγμάτων DΝΑ που είχαν πάρει από το εσώρουχο του θύματος το μακρινό 1981 απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Τάουλερ είναι αθώος.
Η υπόθεση θα ήταν συγκλονιστική ακόμη και αν ο Τάουλερ αποτελούσε τη μοναδική περίπτωση δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, ο κρατούμενος Α16468- αυτό ήταν το «όνομά» του όλα αυτά τα χαμένα χρόνια- είναι ο τελευταίος σε μια ατελείωτη λίστα 254 εγκλείστων, σχεδόν όλων μαύρων, που βγήκαν επιτέλους από τη φυλακή χάρη στις προσπάθειες του «Ρroject Ιnnocent», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης δικηγόρων και ακτιβιστών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους από το 1992 και μετά στην απελευθέρωση των αδίκως κατηγορηθέντων με τη χρήση των νέων τεστ DΝΑ.
Αρκετοί από τους άνδρες αυτούς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο και πέρασαν δεκαετίες περιμένοντας καθημερινά την εκτέλεσή τους προτού τελικά τους δικαιώσει το DΝΑ. Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις πλάνης αφορά τον Τζέιμς Μπέιν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Δεκέμβριο από φυλακή της Φλόριδας έπειτα από 35 χρόνια εγκλεισμού.
Γιατί όμως ο Τάουλερ δεν απελευθερώθηκε νωρίτερα; Αν και ο νεαρός τότε άνδρας παρουσίασε «στεγανό» άλλοθι και συνελήφθη δύο εβδομάδες μετά το έγκλημα σε μπλόκο λόγω της «υποψίας» ενός (λευκού) αστυνομικού, αυτό που τον καταδίκασε ήταν η αναγνώρισή του από το θύμα του βιασμού που βρισκόταν ακόμη σε κατάσταση σοκ. Τα χρόνια περνούσαν και οι δικηγόροι δεν κατάφερναν να πετύχουν την επανεξέταση της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που οι δικαστικές αρχές του Κλίβελαντ αποφάσισαν να στείλουν τα δείγματα του πραγματικού βιαστή- που βέβαια παραμένει ασύλληπτος- σε ειδικό εργαστήριο γενετικής στο Τέξας ως την οριστική αθώωση του Τάουλερ πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια.
«Μία από τις βασικές αιτίες πίσω από τις λανθασμένες καταδίκες είναι οι λανθασμένες αναγνωρίσεις από μάρτυρες, ιδίως όταν αυτοί ανήκουν σε άλλη φυλή. Υπάρχουν ακόμη έντονες φυλετικές προκαταλήψεις στην κοινωνία μας» εξηγεί η Κάρι Γουντ, μία εκ των τριών δικηγόρων του Ρroject Ιnnocent που πέτυχαν την αθώωση του Τάουλερ.
Ο 52χρονος άνδρας δικαιούται πλέον αποζημίωση ύψους 40.000 δολαρίων για κάθε χρόνο εγκλεισμού του.