Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Ταγίπ και Εμινέ Ερντογάν: Μαζί 32 χρόνια

Το ζεύγος Ερντογάν σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Θράκη ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Το ζεύγος Ερντογάν σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Θράκη ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πως γνωρίστηκαν, γιατί έπαιξαν ξύλο βουλευτές για χάρη της, πόσο αγαπάει τη μπάλα ο Ερντογάν.

Από μικρό παιδί ήταν φιλόδοξος. Αγαπούσε ότι κι αν έκανε. Μπορεί να πούλαγε κουλούρια για να ζήσει, αλλά όσοι τον γνωρίζουν ήξεραν οτι έχει την στόφα του ηγέτη. Ποιός είναι στ’ αλήθεια ο Ταγίπ Ερντογάν;
 

Ο Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Φεβρουαρίου του 1954.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Τσεσμί Γιουρτσεβέρ η οικογένειά του έχει τις ρίζες της στην γενιά του Μπαγατλί Ρετζέπ μια μεγάλη οικογένεια της Τουρκίας που ζούσε γύρω από την Τραπεζούντα μετά την κατάκτησή της από τους τούρκους.

Ο πατέρας του υπηρετούσε στην Ακτοφυλακή. Τα πρώτα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Rize

αλλά από τα 13 και μετά επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. Στα εφηβικά του χρόνια δούλευε πουλώντας λεμονάδα και κουλούρια με σουσάμι στους δρόμους της Πόλης.

Αποφοίτησε το 1965 από το δημοτικό και στην συνέχεια τελείωσε το σχολείο σε θρησκευτικό λύκειο.

Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Αποφοίτησε το 1981 από το το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική από τα 18 του χρόνια.

Εκτός όμως από την πολιτική ο τούρκος πρωθυπουργός είχε έφεση και στο ποδόσφαιρο. Επαιζε σε ημιεπαγγελματική ομάδα από το 1969 έως το 1982! Πρόκειται για την ομάδα Κασίμπασα η οποία όμως τώρα φέρει προς τιμήν του το όνομά του και είναι στην πρώτη εθνική κατηγορία.


Πως μπήκε στην ζωή του η Εμινέ

Η Εμινέ Ερντογάν το γένος Γκιουλμπαράν γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Σιιρτ. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ταγίπ κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου στις 4 Ιουλίου του 1978.

Το ζευγάρι έχει δυο γιούς, τον Αχμέτ Μπουράκ και το Νετσμεντίν Μπιλάλ και δυο κόρες την εσρά και την Σουμεγιέ.

Απέκτησε τον πρώτο του εγγονό το 2006.

Πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πρωθυπουργός της Τουρκίας από τις 14 Μαρτίου 2003.

Εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις 27 Μαρτίου 1994.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ένα ποίημα που απήγγειλε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην επαρχία Σιιρτ στις 12 Δεκεμβρίου του 1997.

Μετά από τέσσερις μήνες στην φυλακή ο Ερντογάν ίδρυσε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 14 Αυγούστου 2001.

Από την πρώτη στιγμή είχε τεράστια απήχηση. Στις εκλογές το 2002 κέρδισε τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο.

Θεωρείται μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός και ο άνθρωπος που έχει βάλει την Τουρκία λίγο πριν το κατώφλι της ΕΕ.


Η διακριτική κυρία Ερντογάν

Η Εμινέ Ερντογάν δεν συμμετέχει ποτέ σε επίσημες εκδηλώσεις επειδή το κρατικό πρωτόκολλο απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα την οποία, σημειωτέων, δεν φορούσε ανέκαθεν. Την υιοθέτησε τη δεκαετία του ΄70 έπειτα, όπως λέγεται, από πίεση του αδελφού της. Δραστηριοποιείται στις γυναικείες οργανώσεις του ΑΚΡ.

‘Εγινε μάλιστα άθελά της αιτία να πέσει άγριο ξύλο μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση .

Η περιπέτεια που είχε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου δεν της επετράπη η είσοδος επειδή… φορούσε μαντίλα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Την αποκάλυψη για αυτήν την παλιά ιστορία, την έκανε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ημέρες που ήταν στο προσκήνιο η αποκάλυψη του «Σχεδίου Βαριοπούλα» που απέβλεπε στην ανατροπή του από την εξουσία.

Ωστόσο, ένας βουλευτής ακροδεξιού κόμματος ονόματι Οσμάν Ντουρμούς σχολίασε ειρωνικά την όλη υπόθεση: «Πώς είναι δυνατόν να μη δέχεστε τη σύζυγο ενός πρωθυπουργού που θεωρείται Προφήτης;», είπε ειρωνικά, απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς. Ο Ερντογάν ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει. «Οι φίλοι μας δεν ξέρουν ότι η αλυσίδα των Προφητών έκλεισε, δεν ξέρουν ότι ο Προφήτης μας ήταν ο τελευταίος προφήτης», απάντησε εκνευρισμένος. «Να ξέρετε τα όριά σας», φώναξε από κάτω ο βουλευτής. «Πρώτα να μάθεις να σιωπάς και μετά να μάθεις να ακούς», του απαντούσε ο Ερντογάν. Στη διαμάχη μπήκε και ο υπουργός Υγείας, που πέταξε ένα… «Σκάσε ανάγωγε» στο βουλευτή της αντιπολίτευσης. «Ανάγωγο να πεις τον πατέρα σου», του απάντησε ο Ντουρμούς. Τότε ο υπουργός έβγαλε το σακάκι του και κατευθύνθηκε προς τον βουλευτή. Άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι γροθιές, οι μπουνιές και οι κλοτσιές. Το αποτέλεσμα ήταν δύο από μέλη της Εθνοσυνέλευσης που συμμετείχαν στη σύρραξη να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Ο ένας με σπασμένα γυαλιά και ο άλλος επειδή λιποθύμησε…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε