Κυριακή, 6 Οκτ.
20oC Αθήνα

Ψυχρά απαντά το Βερολίνο για την επιστροφή της Νεφερτίτης

Ψυχρά απαντά το Βερολίνο για την επιστροφή της Νεφερτίτης

Το Βερολίνο επιμένει ότι η Αίγυπτος ποτέ δεν έχει διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή της προτομής.

Το Βερολίνο απάντησε ψυχρά σήμερα σε ανανεωμένο αίτημα του Καΐρου για να επιστρέψει η προτομή της αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης, που εκτίθεται στο μουσείο του Βερολίνου, στη χώρα προέλευσης της. 

“Το αίτημα της Αιγύπτου για την επιστροφή της Νεφερτίτης δεν έχει φθάσει ακόμα σε μας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομίας, το οποίο διαχειρίζεται το μουσείο του Βερολίνου που φιλοξενεί το 3.500 ετών γλυπτό. Η ίδια εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανακοίνωση του ιδρύματος η οποία απέρριπτε οποιαδήποτε αιγυπτιακή διεκδίκηση για την περίφημη προτομή. 

” Ότι είναι να ειπωθεί έχει ειπωθεί για το θέμα”, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Πολιτισμού. Χθες, ο επικεφαλής της επιτροπής αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει επισήμως την επιστροφή της Νεφερτίτης στο Κάιρο. 

“Δεν συζητάμε πλέον για το εάν θα γίνει αυτό, αλλά το πώς θα διατυπωθεί το αίτημα”, υπογράμμισε ο Χαουάς στο Γερμανικό Πρακτορείο. 

Το Βερολίνο επιμένει ότι η Αίγυπτος ποτέ δεν έχει διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή της προτομής, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1912 στο Τελ αλ Αμάρνα και δόθηκε στο γερμανό συλλέκτη ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει την αρχαιολογική ανασκαφή. Στη συνέχεια ο συλλέκτης τη δώρισε στο Πρωσικό κράτος. 

“Τα έγγραφα αποδεικνύουν σαφώς ότι το Πρωσικό κράτος έχει αποκτήσει νομίμως την προτομή και δεν έχει διατυπωθεί επίσημο αίτημα από αιγυπτιακής πλευράς”, αναφέρεται σε προγενέστερη ανακοίνωση του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομίας. 

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε