Η ανεξάρτητη –πλέον- βουλευτής παραχώρησε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» και τόνισε πως στην Ελλάδα «όλα πρέπει να αλλάξουν, το δημοσιονομικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα, η συμπεριφορά μας, γιατί στην Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο». Όπως αναφέρει, η κατάσταση χειροτέρεψε στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και η αιτία για το διψήφιο ποσοστό στο έλλειμμα του 2009 ήταν «η μείωση των κρατικών εσόδων μαζί με τα προβλήματα των δομών της ελληνικής οικονομίας», ενώ η κρίση ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη απ΄ ότι η ίδια φοβόταν και για αυτό ευθύνη έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι το πρόγραμμα λιτότητας, που εξήγγειλε πριν τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ, «ήταν ελλιπές και ήλθε αργά», κάτι που η ίδια πάντα τόνιζε, και πως το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο μεγάλος φόβος για το πολιτικό κόστος, αλλά με τον τρόπο αυτό πλήρωσε πολύ ακριβότερα, χάνοντας τις εκλογές και αφήνοντας τη χώρα σε δυσκολίες.
Προσθέτει ακόμη, πως εσωκομματικές συζητήσεις, ως προς τη δική τους ευθύνη, υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, οι οποίες αργότερα έγιναν εντονότερες και οι ψηφοφόροι ζητούν σήμερα σαφείς απαντήσεις για το τι συνέβη, χωρίς όμως να παίρνουν αυτές τις απαντήσεις, αλλά ακούγοντας μόνον γενικότητες όπως «μερικά πράγματα δεν εξελίχθηκαν σωστά». Η ίδια, όπως συμπληρώνει, προσπάθησε στο συνέδριο να αναλύσει τα λάθη και να ανοίξει μια σχετική συζήτηση, στη λεπτομερή όμως αναζήτηση, έμεινε μόνη της.
Απαντώντας στην ερώτηση, εάν η ίδια ανέμενε διαγραφή της, μετά την υπερψήφιση από μέρους της του πακέτου λιτότητας, η κ. Μπακογιάννη τονίζει πως ανέμενε ότι «η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται δεξιότερα απ΄ ό,τι ποτέ, θα αναζητούσε έναν λόγο για να με αποκλείσει από το κόμμα, ως φιλελεύθερη, και αυτή η ευκαιρία βρέθηκε όταν υπερψήφισα το πακέτο διάσωσης».
Εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα έπρεπε να απορρίψει εκείνο, για το οποίο έπρεπε να δώσουν σκληρούς αγώνες στα δικά τους Κοινοβούλια οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας, και ως εκ τούτου, η ίδια, μιας και επρόκειτο για επιλογή της συνείδησής της, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο σημείο αυτό τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Είτε η αντιπολίτευση λέει «ναι», είτε «όχι», αυτό δεν αλλάζει τίποτε στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει τις δραστικές αλλαγές στο κράτος και στην κοινωνία.
Αναφερόμενη τέλος στις περικοπές και για τους βουλευτές, κατά 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει πως τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν οι εργάτες, οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει ένα υψηλό και συνήθως άδικο τίμημα.