Η στέβια είναι μια νέα γλυκαντική ουσία που προέρχεται από την Παραγουάη και θυμίζει το ζαχαρότευτλο, ωστόσο η καλλιέργειά της αποδεικνύεται πολύ πιο οικονομική και κερδοφόρα. Είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χωρίς θερμίδες και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.
Η καλλιέργεια της στέβιας είναι πολύ φιλική στο περιβάλλον και πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι πολλές «παλιές» καλλιέργειες, όπως σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός κ.ά.
Η εναλλακτική αυτή καλλιέργεια θα ξεκινήσει στην Ελλάδα το 2011. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας διοργανώνει ημερίδα, σε μια προσπάθεια να «ανοίξει» ο δρόμος σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
«Το φυτό στέβια, οι κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις του, η ευδοκίμησή του στην Ελλάδα», «Οι ευεργετικές ιδιότητες και η χρήση της στέβιας στη διατροφή του ανθρώπου, των ζώων, των πουλερικών και των μελισσών», «Η καλλιέργεια και η μεταποίηση της στέβιας. Η συμβολή της στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας», είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουν, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες, στην Βέροια.