Πέμπτη, 28 Νοε.
18oC Αθήνα

Νέα απόπειρα αυτοκτονίας στην εταιρεία που τις απαγόρευσε

Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Foxconn. Μέσα σε λίγες εβδομάδες δέκα εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν. ΦΩΤΟ REUTERS
Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Foxconn. Μέσα σε λίγες εβδομάδες δέκα εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν. ΦΩΤΟ REUTERS
Ένας ακόμη εργαζόμενος σε εργοστάσιο της εταιρείας Foxconn Technology στη νότια Κίνα αποπειράθηκε σήμερα να αυτοκτονήσει, αλλά μπόρεσε τελικά να σωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Σεντζέν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του, αλλά έλαβε τις κατάλληλες ιατρικές φροντίδες και σώθηκε, προσέθεσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Η εταιρεία Foxconn Technology της Ταϊβάν, η οποία προμηθεύει με ηλεκτρονικό εξοπλισμό μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Dell, η Apple και η Hewlett-Packard, αντιμετωπίζει πρόσφατα ένα κύμα αυτοκτονιών, οι οποίες ανέρχονται σε 11 από τον Ιανουάριο. Για την αποτροπή τους, η εταιρεία έλαβε χθες δραστικά μέτρα, ζητώντας κυρίως από τους υπαλλήλους της να δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν. 

Μια πρωτοφανή «γραπτή δέσμευση» από τους εργαζομένους ότι δεν θα αποπειραθούν να… αυτοκτονήσουν ζητεί η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών Foxconn, μετά το κύμα αυτοκτονιών στις εγκαταστάσεις της τον τελευταίο χρόνο.Την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε η δέκατη κατά σειρά αυτοκτονία στη Foxconn, όταν ο 19χρονος Λι Χάι, ο οποίος εργαζόταν μόνο 42 ημέρες στην εταιρεία, πήδηξε από το παράθυρο κτιρίου στο Σεντσέν, στη Νότια Κίνα. Αλλοι εννέα συνάδελφοί του έκαναν το ίδιο απονενοημένο διάβημα στην ίδια τεράστια μονάδα παραγωγής. Στην πραγματικότητα η «μονάδα» είναι εκατοντάδες διάσπαρτα κτίρια σε μια περιοχή 300.000 κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται με την εταιρεία, εργαζόμενοι ως χαμηλόμισθοι.

 
Η Foxconn είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα για πασίγνωστες εταιρείες ηλεκτρονικών της Δύσης, όπως η Αpple, η Νokia και η Dell. Αλλοι δύο εργαζόμενοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, αλλά γλίτωσαν. Ο άτυχος Λι αμειβόταν με 900 γιουάν τον μήνα (περίπου 100 ευρώ).
 
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν όμως ότι οι αυτοκτονίες αντανακλούν τις δύσκολες συνθήκες εκατομμυρίων εργατών στην Κίνα, οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολλές ώρες εργασίας και υποβάλλονται σε μεγάλες πιέσεις. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία έλαβε σειρά μέτρων. Μεταξύ άλλων ζήτησε από τους υπαλλήλους της να δεσμευθούν γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν και ότι θα δεχθούν ψυχιατρική θεραπεία «αν η κατάσταση της σωματικής ή διανοητικής υγείας τους δεν είναι φυσιολογική» . Παράλληλα, δίχτυα ασφαλείας απλώθηκαν γύρω από κτίρια για την αποτροπή αλμάτων στο κενό. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 2.000 τραγουδιστές, χορευτές και ψυχιάτρους για να συμβάλουν στη χαλάρωση των εργαζομένων.
 
Τη λύπη του για τις αυτοκτονίες εξέφρασε ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Τέρι Γκου, ο οποίος τόνισε πως θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σωθούν ζωές στο μέλλον. Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες αυτοκτονίες συνδέονταν περισσότερο με προσωπικά προβλήματα. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι νεαρής ηλικίας και ζουν μακριά από τις οικογένειές τους- και επομένως είναι πιο ευάλωτοι σε ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές.
 
Από την πλευρά της η Αpple ανακοίνωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Foxconn για να αποτρέψει νέες αυτοκτονίες και τόνισε ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει πως οι συνθήκες στα δίκτυα παραγωγής είναι ασφαλείς και ότι η αντιμετώπιση των υπαλλήλων διακρίνεται από σεβασμό και αξιοπρέπεια. Η αυτοκτονία μιας νεαρής εργαζόμενης, της Σουν Ντανιόνγκ, τον περασμένο Ιούλιο, είχε προκαλέσει σάλο στην Κίνα όταν έγινε γνωστό ότι η αυτόχειρ είχε προηγουμένως ανακριθεί από τους ανωτέρους της για την απώλεια ενός πρωτοτύπου iΡhone.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε