Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Στο Φεστιβάλ Αθηνών οι “Δαιμονισμένοι” σε σκηνοθεσία Π.Στάιν

Στο Φεστιβάλ Αθηνών οι “Δαιμονισμένοι” σε σκηνοθεσία Π.Στάιν

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Π. Στάιν, με δύο 12ωρες παραστάσεις των Δαιμονισμένων στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Με νοοτροπία μαραθωνοδρόμου, ο κορυφαίος σκηνοθέτης Πέτερ Στάϊν φέρνει επί σκηνής τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφκσι, που διασκεύασε ο ίδιος και σκηνοθέτησε σε μια παράσταση διάρκειας δώδεκα ωρών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, που θα ανέβει στις 3 και στις 4 Ιουλίου, στην οδό Πειραιώς 260.

Η κάθε μία από τις δύο παραστάσεις, με 24 Ιταλούς ηθοποιούς και τη συμμετοχή του Στάιν, θα ξεκινά στις 11 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 11 το βράδυ, με τέσσερις 15λεπτες παύσεις και δύο ωριαία διαλείμματα για γεύμα και δείπνο θεατών και ηθοποιών.

Σε μια στάση από την παγκόσμια περιοδεία του έργου, ο Γερμανός σκηνοθέτης βρέθηκε σήμερα στην Ελλάδα και μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους για το εγχείρημά του, το οποίο ξεκίνησε από το κτήμα του στην Ούμπρια «με λίγους θεατές και μεγάλη επιτυχία».

Γνωστός για τις πολύωρες θεατρικές του παραστάσεις και από την 9ωρη «Ορέστεια» πιστεύει στη «μαζική τελετουργική δραστηριότητα του θεάτρου, που ανάγεται στα χρόνια εφεύρεσής του» και στην έννοια της κοινότητας, που αναπτύσεται μέσα από μια τέτοια εμπειρία.

«Οι θεατές βρίσκονται μπροστά από τη σκηνή, αλλά στην πορεία γευματίζουν όλοι μαζί, στα διαλείμματα συζητούν με τον σκηνοθέτη, συμμετέχουν, δηλαδή, ως φιλοξενούμενοι, στην παράσταση και τελικά το χειροκρότημα του τέλους ανήκει και στους ίδιους, όχι μόνον στους ηθοποιούς», είπε σήμερα ο Πέτερ Στάιν, διερευνώντας και τον χώρο της αίθουσας, που θα φιλοξενήσει την παράσταση.

«Επειδή, λοιπόν, το κοινό έχει ενεργό ρόλο, αυτή την εμπειρία δεν μπορούν να την μοιράζονται περισσότεροι από 500 θεατές τη βραδιά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι προτιμά χώρους, όπου δεν έχουν ξανανέβει παραστάσεις, όπως το μικρό νησάκι κοντά στο άγαλμα της ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη, στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, ή ένα εργοστάσιο μπύρας, όπου ανέβασε στην Ευρώπη τους Δαιμονισμένους του «προλετάριου διανοούμενου», Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Ζητώντας του να σχολιάσει, ως Γερμανός, τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Πέτερ Στάιν απάντησε: «η αντίδραση των απλών Γερμανών πολιτών να μην θέλουν να συνεισφέρουν στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένη. Όχι να σας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από το ευρώ. Εσείς πώς θα αντιδρούσατε αν ζητούσαν από εσάς τους Έλληνες να χρηματοδοτήσετε την επανένωση της Γερμανίας; Όσο για τη Μέρκελ, είχε εκλογές μπροστά της και οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των ψηφοφόρων». Έκανε, όμως, και αναφορά στις «παλιές και στενές σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα, από τον 19ο αιώνα, τον νεοκλασικισμό, ως και τον πρώτο σας βασιλιά, τον Όθωνα», όπως είπε. 

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ευρώπη, η άποψή του είναι ότι «ευθύνονται οι ΗΠΑ και με το τεράστιο έλλειμά τους, σε 5-6 χρόνια θα βρεθεί στη θέση, που είναι σήμερα η Ελλάδα».

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε