Πολιτική

Παρακολουθούνται τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα των υπουργών

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις πως στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή ούτε και τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν τα μέλη της κυβέρνησης!

Τις απίστευτες καταγγελίες έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, που αποκάλυψε ότι 11 φορές διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνται τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούν τα μέλη της κυβέρνησης!

«Εμένα με έβγαλε έξω από τα ρούχα μου. Βάσει νόμου πρέπει να είναι αναβαθμισμένο το κέντρο αυτό. Ούτε εμείς το ελέγχουμε, ούτε η ΕΥΠ. Δεν έχει αναλάβει κάποιος πρωτοβουλία να μεριμνήσει για την ασφάλεια αυτού του κέντρου όταν μιλάνε οι υπουργοί. Υποτίθεται ότι ο ΟΤΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει ειδικές συνδέσεις διασφάλισης του απορρήτου. Υποτίθεται ότι έχουν αυξημένη προστασία. Τώρα αν γίνεται…» ήταν η αντίδραση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ, Ανδρέα Λαμπρινόπουλου.

Ο οποίος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» τα ΚΑΦΑΟ και διάτρητο το σύστημα διασφάλισης τηλεφωνικού απόρρητου των συνομιλιών στον ΟΤΕ.

«Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Το θέμα έθεσε στην ανεξάρτητη Αρχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Κώστα Αϊβαλιώτη ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

Τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. «Για ένα ακόμα χρόνο δηλαδή, θα μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας», σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Αλίμονο αν ο ΟΤΕ αφήνει στον οποιονδήποτε την ευχέρεια να μπαίνει και να βγαίνει και να βάζει χέρι στα ΚΑΦΑΟ».

Η συζήτηση για το πόσο ασφαλείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες επεκτάθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση με το σταθερό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι «νεκρό». Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έθεσαν το ερώτημα αν η ΑΔΑΕ έχει επιληφθεί του θέματος, «καθώς οι καιροί είναι πονηροί».

Ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, είναι σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμα της. Πάντως, όπως είπε, έχουν βρεθεί, από το σύστημα διαχείρισης του ΟΤΕ, όλα τα σχετικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό που μέχρι τώρα διαπιστώθηκε είναι ότι το τηλέφωνο που έπρεπε να φραγεί διέφερε κατά ένα ψηφίο από το νούμερο του πρωθυπουργού.

«Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού επειδή ελέγχθηκε ως προς τη κατεύθυνση δυνατότητας παρακολούθησης του, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε την έρευνα, δεν το πιστεύουμε, αλλά ψάχνουμε όλα τα σημεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

Σε ερώτηση βουλευτών αν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης των τηλεφώνων των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων η απάντηση του κ Λαμπρινόπουλου ήταν αφοπλιστική: «Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το διαβαθμισμένο κέντρο με τα τριψήφια νούμερα κατάλαβα τις προάλλες ότι δεν υπάρχει διασφάλιση».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έκρινε ότι «είναι σημαντικό, ο ΟΤΕ πολύ σύντομα να επιβάλει σύστημα τηλεπίβλεψης, γιατί όλες οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονται από τα ΚΑΦΑΟ που είναι σκορποχώρι και ο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος να βάλει χέρι».

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα