Τρίτη, 27 Αυγ.
31oC Αθήνα

Πρωτεϊνικές Δίαιτες: Τελικά είναι αθώες;

Πρωτεϊνικές Δίαιτες: Τελικά είναι αθώες;

Μπήκε το καλοκαίρι, και είναι συχνό φαινόμενο να τρέχουν όλοι στα γυμναστήρια προκειμένου να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα.

Επιμέλεια άρθρου

Ιωάννης ΣουπιόςΚλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τόνι ΝζέϊμΚλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πολλοί αρνούνται καταφατικά να καταναλώσουν σκευάσματα πρωτεϊνών γιατί θα ήθελαν έναν φυσικό τρόπο, που δεν είναι άλλος από την πρόσληψη της πρωτεϊνης μέσω της τροφής. Αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουν σε διάφορες πρωτεϊνικές δίαιτες

Τι είναι όμως οι πρωτεϊνικές δίαιτες;

Ειναι οι δίαιτες που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες (κρεατικά, ψάρια, γαλακτοκομικά) και λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά)

Οι δίαιτες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό μας για τους εξής βασικούς λόγους:

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα βλαβερά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Σε πάσχοντες από διαβήτη μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της διαβητικής νόσου.
  • Μπορεί να αυξήσουν το πρωτεϊνικό φορτίο στους νεφρούς και να μεταβάλλουν την ισορροπία οξέων στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ιχνοστοιχείων από τα αποθέματα των οστών.
  • Είναι δίαιτες που στηρίζονται στη παραγωγή κετόνων. Οι κετόνες είναι όξινες ουσίες που παράγονται από το ήπαρ, όταν ο οργανισμός διασπά τα μόρια του λίπους για να τροφοδοτηθεί με γλυκόζη (υδατάνθρακας) την οποία στερείται. Ο εγκέφαλός μας «τρέφεται» με γλυκόζη, έτσι όταν δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης στον οργανισμό, ο εγκέφαλός μας «τρέφεται» με κετονοσώματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης και αλλά ανεπανόρθωτα προβλήματα στον εγκέφαλο.
  • Δεν υπάρχει μόνιμο αποτέλεσμα αδυνατίσματος αλλά αντίθετα τα κιλά που χάθηκαν μπορούν να ξαναποκτηθούν γρήγορα, αρκετές φορές και περισσότερα μόλις διακόψετε τη δίαιτα.

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε