Κυριακή, 28 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Σπηλιωτόπουλος: «Οι μέρες θυμίζουν ‘65»

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Αίσθηση προκάλεσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος όταν από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας παραλλήλισε τη σημερινή κατάσταση με τις ημέρες του ’65!

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία και τόνισε πως μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό, η ΝΔ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολικής και των πολιτικών. «Δεν υπάρχουν ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά αλλά υπάρχουν μόνο αυτοί που βλέπουν μπροστά τη χώρα», είπε.

«Να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας πως οι ημέρες θυμίζουν ’65. «Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες», είπε, επισημαίνοντας πως σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική.

Στη συνέχεια είπε ότι η ΝΔ διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι στο δίλλημα λαϊκισμός ή αγανάκτηση επιλέγει το συμφέρον του τόπου. Το απέδειξε, υπογράμμισε, η θέση του Κώστα Καραμανλή προεκλογικά όταν είπε αλήθειες και μίλησε για άμεσα μέτρα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.”Πληρώσαμε ακριβά αυτό το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν”, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως “κλείνοντας τις πόρτες αυτού του συνεδρίου η Ν.Δ πρέπει να δείξει ότι έχει ανάστημα να επιβιώσει όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει”. Ο κ. Σπληλιωτόπουλος είπε οτι η ΝΔ πρέπει να ξαναβρεί περπατησιά και να αναλάβει ευθύνες που της αναλογούν ως κόμμα εξουσίας κι έκανε λόγο για φούσκα του ΠΑΣΟΚ που καταρρέει και ετοιμάζεται να σκάσει.

Η βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές εγκλώβισε τη ΝΔ σε αυτοκαταστροφική εσωστρέφεια, εκτίμησε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κάναμε, είπε, σκληρή και γενναία αυτοκριτική για τα λάθη μας ίσως κατά κάποιο τρόπο υπερβολική και άδικη ισοπεδώνοντας το έργο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Αναγνωρίζουμε, συνέχισε, ότι κάναμε λάθη και παραλείψεις αλλά η Ν.Δ, τόνισε, επέδειξε έργο σημαντικό. 

“Οι πολίτες περιμένουν να ανοίξουμε ξανά διάπλατα τις πόρτες σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν το φιλελεύθερο δημοκρατικό ρεύμα”, είπε αναφέροντας πως η ΝΔ δεν έχει ανάγκη να μιλά για δήθεν ιδεολογική ταυτότητα καθώς το στίγμα το έχει δώσει στην ιδρυτική διακήρυξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αυτοκριτικός επισημαίνοντας πως η παράταξη πρέπει να “επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα”, στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους.

Αιχμές κατα της Ντόρας Μπακογιάννη άφησε ο Γιάννης Μανώλης λέγοντας πως “κάποιοι που ψήφισαν υπέρ του μνημονίου τώρα καταλαβαίνουν πως το Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο… Τώρα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν και λένε πως θα καταψηφίσουν διατάξεις… Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα”. Ο κ. Μανώλης υπερασπίστηκε τους συνδικαλιστές της παράταξης επισημαίνοντας πως “έχει αμαρτίες ο συνδικαλισμός όπως και η πολιτική. Η αμαρτία του είναι ότι στοιχήθηκε πίσω από τα κόμματα. Δεν μπορεί να τα βάζει κανείς με το συνδικαλιστικό κίνημα. Μην κατηγορούμε με ευκολία τους συνδικαλιστές, δεν φταίνε πάντα”.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται. «Κάναμε αυτοκριτική, παραδεχθήκαμε λάθη» είπε και συνέχισε σημειώνοντας πως τώρα «δρομολογούμε μια νέα αρχή».

«Πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι. Όταν η κοινωνία, συνέχισε, μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε μας ζήτησε να κάνουμε αλλαγές», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας, που υπερασπίστηκε το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή, «κάναμε σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό», αλλά παραδέχτηκε πως «σε κάποια όμως ήμασταν άτολμοι». Άφησε και αιχμές για στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή, λέγοντας ότι κάποια στελέχη που είχαν ευθύνη σε τομείς, δεν είχαν συνηθίσει να ακούνε, απείχαν από αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους», είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Ζώης στην ομιλία του. 

Ο Υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην ομιλία του επεσήμανε πως η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας, τόνισε πως πρέπει να μειωθούν οι δημόσιο υπάλληλοι. “Η χώρα μας ειναι η μόνη χωρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα τρομοκρατίας ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας. Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις” δήλωσε ο κ. Δένδιας ο οποίος συνέδεσε την κατάσταση που επικρατεί και με την οικονομική κρίση. “Χρωστάμε περίπου 450 δισ. ευρώ μόνο στο δημόσιο τομέα. Αυτό το οποίο δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους”.

Ο Τάσος Νεράτζης εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης και για θεσμικές παρεκτροπές του ίδιου του υπουργού. «Δε διστάζουμε να προχωρήσουμε και μπροστά. Πρέπει όλοι να συνεργήσουμε για να εκτελεί το έργο της η δικαιοσύνη. Ρόλος της είναι να εκδίδει αποφάσεις. Ολόκληρη η επιτροπή που ασχολείται με τον τομέα δικαιοσύνης παρακολουθεί τα βήματα της κυβέρνησης και θα βοηθήσουμε ώστε ο λαός να ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη του στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Νεράτζης .

Πολιτική μάχη που η ΝΔ μπορεί και πρέπει να νικήσει χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές ο Αργύρης Ντινόπουλος. Τα κριτήρια είναι πολιτικά, ανέφερε, και έκανε λόγο για μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. «Η ελληνική κοινωνία έχει συσσωρεύσει οργή», σημείωσε και υπερασπίστηκε την απόφαση του κόμματος να καταψηφίσει στη Βουλή το μνημόνιο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Γιάννη Μανώλη, πρώην υπουργών και υφυπουργών αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Παρασκευή, ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ενώ έστειλε σαφέστατο μήνυμα και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεχώρισε η υποδοχή που επεφύλαξαν οι σύνεδροι στον Κώστα Καραμανλή αλλά και ο θερμός εναγκαλισμός του με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Διαβάστε επίσης
Στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο ανακοίνωσε ο Σαμαράς 
Σαμαράς: «Η Ελλάδα θέλει ηγέτη όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη» 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε