Πέμπτη, 5 Δεκ.
13oC Αθήνα

Ολες οι ερωτήσεις και απαντήσεις του debate

Ολες οι ερωτήσεις και απαντήσεις του debate

Τί είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ

Οικονομία και Ανάπτυξη

Ο Κώστας Καραμανλής ρωτήθηκε για την καταπολέμηση της σπατάλης και το γεγονός ότι παρότι μίλησε για αυτήν πριν από 5,5 χρόνια, το το κόστος της γραφειοκρατίας αυξήθηκε επί των ημερών του 8,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια, σημείωσε ότι «μας κληροδοτήθηκε μεγάλο έλλειμμα», το οποίο όπως είπε ανέβηκε κυρίως με την εμφάνιση της κρίσης. «Η προσπάθεια αυτή θέλει συνέχεια» τόνισε και «λόγω της κρίσης είναι απαιτητική η ανάγκη για άμεσα μέτρα». Ο κ. Καραμανλής επανέφερε δε το δίλημμα «αναγκαίες αποφάσεις ή ευχολόγια» για να «θεραπεύσουμε μια και καλή τα δημοσιονομικά μας βάρη». Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών επί τη βάση της ειλικρίνειας και του δύσκολου σχεδίου που προτείνουμε, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε πώς, με βάση τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη με το πρόγραμμά του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και δυσάρεστος για τους πολλούς. Υπήρχαν χρήματα, αλλά το ερώτημα είναι που πήγαν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πήγαν στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά και πρότεινε το τρίπτυχο: νοικοκύρεμα του κράτους («είμαι αποφασισμένος, χωρίς προφάσεις, να χτυπήσω αυτά τα φαινόμενα» είπε), αναδιανομή και τόνωση της αγοράς με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, χωρίς πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Ως προς την απαιτούμενη συμφωνία της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ήδη έχει επαφές, χαρακτήρισε όσα υπόσχεται αυτονόητα και ρεαλιστικά. «Με αυτή τη βάση θα διαπραγματευτούμε. Και ξέρω να διαπραγματεύομαι», πρόσθεσε.

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε πώς θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα μόνο από τους πλούσιους. Η γγ του ΚΚΕ απάντησε ότι υπάρχει σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης και έθεσε καθαρά το δίλημμα: Σε μία ταξική κοινωνία ή θα χάσουν οι επιχειρηματίες ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Η ίδια πρότεινε 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και πρόσθεσε: Δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες όταν ο λαός ζει ολοένα και χειρότερα. Ερωτηθείσα γιατί δεν μιλά το ΚΚΕ για μείωση της σπατάλης και της παρασιτικής ηθικής της εργασίας είπε ότι το σύστημα ευνοεί το παρασιτισμό γιατί θέλει οι πολίτες να ακολουθήσουν έναν ατομικίστικο τρόπο ζωής. Ο λαός δεν έχει μόνο δίκιο, αλλά και δύναμη να το διεκδικήσει, τόνισε. Όλα όσα ακούμε για τη φοροδιαφυγή αφορούν μόνο τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα και απάντησε ότι οι βασικές λογικές είναι δύο: «η μία με την κοινωνία ισοπεδωμένη και η άλλη με την κοινωνία όρθια». Ο ίδιος τόνισε ότι διαφέρουν τα προγράμματα των κομμάτων. Παράδειγμα οι αυξήσεις που εξαγγέλλουν οι άλλοι είναι 0,30 ευρώ την ημέρα. Ο ίδιος πρότεινε στήριξη της απασχόλησης, αύξηση δημοσίων επενδύσεων και αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. Σημείωσε δε ότι με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορ εί να βρεθεί έδαφος συνεννόησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από συνεργασίες, πάνω όμως σε προγραμματικές προτάσεις. «Όσες φορές ζητήσαμε κοινή δράση, εισπράξαμε άρνηση» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ρωτήθηκε τι θα γίνει μετανάστες αν τους διώξουμε. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είπε να τους τους διώξουμε. «Είπα ποσόστωση. Όχι όλοι και όχι κανένας. Εκείνοι που πρέπει». Εμείς έχουμε 20% σημείωσε και πρόσθεσε: Το ερώτημα είναι αν το αντέχουμε. «Είναι ένας βάρος για την πατρίδα» είπε χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα πολιτική λάθος. Ερωτηθείς «γιατί αντιστέκεστε στη νομιμοποίηση όσων είναι ήδη εδώ;» ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην αύξηση τη εγκληματικότητας. «Πρέπει να δούμε και τα υπέρ και τα κακά» είπε. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αδιαφόρησαν για το πρόβλημα και μας κληροδοτούν ένας ακόμη πρόβλημα είπε.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ρωτήθηκε αν μπορεί σε περίοδο ύφεσης να σταματήσουν τα δημόσια έργα που επιβαρύνουν το περιβάλλον; Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων απάντησε ότι οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι λάθος και απαιτούνται καινούργια πολιτικά εργαλεία. «Η απάντηση στην κρίση είναι αλλαγή της οικονομίας» σε μία κατεύθυνση περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνη. Στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν ανέφερε την οικοδομή για παράδειγμα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να στραφεί στην ποιότητα, στη βελτίωση των γειτονιών και των κτιρίων. Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε εξάλλου ότι ο μόνος τομέας που μπορεί να παράγει θέσεις εργασίας είναι ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας. Όπως σημείωσε, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια 5 εκατομμύρια «πράσινα επαγγέλματα».

Κοινωνική πολιτική και εργασία

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το τι προτίθεται να κάνει με το ασφαλιστικό σύστημα, που θα βρεθούν τα χρήματα για τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, εάν θα καταργήσει τη συγχώνευση των ταμείων. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα εάν δεν αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι θα πληρώνει συντάξεις ακόμα και αν χρειαστεί να καταφύγει στο δανεισμό. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα χτυπήσουμε εκεί που πονάει» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην περίπτωση νοσοκομείων, λέγοντας ότι λειτουργούν ως «άντρο διαφθοράς». Δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ λέει «όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις» και τόνισε ότι θα ληφθεί μια σειρά μέτρων, όπως δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης. Είπε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με όλους για την επίλυση του ασφαλιστικού. Για τα όρια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος για λήψη κοινωνικών μέτρων. Υποσχέθηκε επίσης εφαρμογή και αναθεώρηση νόμων που δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια της εργασίας

Η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε εάν έκλειναν ιδιωτικές επιχειρήσεις όταν το κόμμα της αναλάμβανε την εξουσία, τι θα γινόταν με τους εργαζόμενους και αφού δεν θα υπήρχε φορολόγηση που θα βρίσκονταν χρήματα. Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι στις 4 Οκτώβρη δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός. Τόνισε ότι εάν κερδίσει το ΚΚΕ ο λαός θα βρεθεί σε καλύτερη θέση μάχης για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ, λέγοντας ότι το λαϊκό κίνημα θα είναι σε καλύτερη θέση για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης και να υπάρξει άνοδος μισθών και συντάξεων. Υποστήριξε μάλιστα ότι ένα ριζοσπασιτκό κόμμα δεν μπορεί να υποτάσσεται σε μια ΑΔΕΔΥ που συμφωνεί με τους βιομήχανους ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ερωτώμενος εάν διαφωνεί με το να περιορίζεται μια μικρή διαδήλωση σε ένα σημείο για να μην παραλύει ο εμπορικός κόσμος, δήλωσε: «Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου, το να υπάρχει κοινωνία που διεκδικεί». Ο ίδιος δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι η πιστωτική ασφυξία με πάνω από δύο δισεκατομμύρια ακάλυπτες επιταγές, το γεγονός ότι παρά τις εγγυήσεις δεν διοχετεύτηκε ρευστό στην οικονομία και ο Τειρεσίας που πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Έρχονται δύσκολες μέρες η κοινωνία θα βγει στο δρόμο» είπε, τονίζοντας ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να διεκδικεί και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το υπερασπιστεί. Σχετικά με την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπήρξε αυξημένη ελπίδα και προσδοκία το προηγούμενο διάστημα. «Και εμείς κάναμε μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά ότι άσκησε και αγωνιστική αντιπολίτευση. «Έχουμε πάρει τα μαθήματα μας για τα λάθη. Σήμερα ήμαστε εδώ ενωμένοι, θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν» κατέληξε.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για νόμους που προτείνει (όπως η φορολογία των ημιυπαίθριων και η ανοχή σε φαινόμενα παραοικονομίας) εάν εφαρμόζει τους νόμους όπου βολεύει. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι με τα υπάρχοντα λεφτά δεν πρόκειται να βγει η χώρα από την κρίση. Τόνισε ότι τα λεφτά της παραοικονομίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όπως και αυτά που είναι στις τράπεζες. Να βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθούν. Ερωτώμενος για το πως μπορεί να στηρίζει τον Κώστα Σημίτη ακόμα και σε περίπτωση που θέλει να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στο παρελθόν διαφώνησε για το θέμα των ταυτοτήτων είπε ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει εμπειρία. Τόνισε ότι κ. Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος και απορεί πως το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μία «έμμεση αλλά σαφή πατροκτονία».

Σε ερώτηση τι προτίθενται να κάνουν οι Οικολόγοι για τους μετανάστες, ο κ. Χρυσόγελος είπε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, θα μπορούσαν να αναζωογωνήσουν το ασφαλιστικό σύστημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές, λέγοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα κοινωνικά δικαιώματα για όλους. Τόνισε ότι θα πρέπει να αναζωογωνηθούν οι υποβαθμισμένες περιοχές και ζήτησε να μην εκμεταλλευόμαστε το φόβο. Είπε πάντως ότι χρειάζεται και πανευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τους μετανάστες να ζήσουν στον τόπο τους, αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να τους δεχτούμε νόμιμα.

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για τη νεανική απασχόληση και για τα προγράμματα Stage. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιητικός ο μισθός, αλλά ότι αποτελεί αναπόφευκτη διαδικασία, που έχει να κάνει με εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων και προσφέρει μοριοδότηση για ΑΣΕΠ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα έκρηξης ανεργίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα μειώθηκε 11,5 σε λίγο πάνω από 7% και ακόμα και που υπάρχει τώρα αύξηση, όχι όμως δραματική. τωρα έχουμε αυξηση οχι ομως δραματικη. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει ένα νοικοκυριό, το οποίο ξεκινάει από το δημόσιο χρέος το οποίο ξεκίνησε από ΠΑΣΟΚ. Ερωτώμενος για εργαζόμενους που ημιαπασχολούνται στο δημόσιο και παραμένουν απλήρωτοι, υποστήριξε ότι όλοι πληρώνονται, ακόμα και αν υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι δεν αμφισβητείται ότι το Δημόσιο πληρώνει.

Ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών

Ερώτηση προς τον Γ.Παπανδρέου απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής. Τον ρώτησε πώς γίνεται να παραδέχεται ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα και ταυτοχρόνως υπόσχεται παροχές 10 δις ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι εκείνος εκτίναξε το έλλειμμα και το χρέος και τόνισε ότι είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι 2,5-3 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι θα μπορέσει να το εφαρμόσει σε συνδυασμό με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο Γ.Παπανδρέου ρώτησε τον Κώστα Καραμανλή γιατί αρνήθηκε τη δική του στήριξη στη μάχη κατά της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο αγώνας κατά τη διαφθοράς είναι διαρκής και «έχω αποδείξει ότι δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Όλες τις υποθέσεις τις παρέπεμψα στη δικαιοσύνη». Βεβαίως είπε ο κ. Καραμανλής θα ήθελα να έχω τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά θύμισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο βασικό μέτοχο. «Συνεργασία σημαίνει να κάτσουμε πραγματικά όλοι μαζί να μιλήσουμε πραγματικά, όχι πομφόλυγες», όπως είπε.

Ερώτημα στον Κ.Καραμανλή απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με τη μείωση των φόρων για τα λαϊκά στρώματα και του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης. «Γιατί αρνηθήκατε την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης και παραλλήλως να επιβληθούν βαρείς φόροι στα είδη πολυτελείας». Υπάρχουν ήδη πολύ βαρείς φόροι στα είδη πολυτελείας, απάντησε ο Κ.Καραμανλής, ενώ σχετικά χαμηλός είναι και ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβάλλεται στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο Κ.Καραμανλής επισήμανε ακόμη ότι δεδομένου του σημαντικού προβλήματος εσόδων που αντιμετωπίζει η χώρα είναι λάθος να εκπέμπεται σήμα μείωσης φόρων, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ μειώθηκαν οι φόροι για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Οι λύσεις επανέλαβε ο Κ.Καραμανλής είναι: περιορισμός δημόσιας δαπάνης, πόλεμος στη φοροδιαφυγή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Τί είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο δεύτερο μέρος του ντιμπέιτ

Περιβάλλον

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, θα στηρίξει νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Εκείνος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός αρχηγός που θα πει ότι δεν έχει περιβαλλοντική πολιτική. «Η πράσινη ανάπτυξη είναι εύκολο να λέγεται αλλά θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι» είπε. Πρόσθεσε ότι εάν η πράσινη ανάπτυξη έχει ως προσανατολισμό το κέρδος, τότε θα μπορούσε να αποβεί η νέα μεγάλη φούσκα που θα δημιουργήσει τη νέα οικονομική κρίση. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ενός γενικού μετασχηματισμού, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέρ των περιβαλλοντικών επενδύσεων. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει και ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα. Έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Βοτανικό, όπου όπως τόνισε «ήμασταν μόνοι μας τότε και δικαιωθήκαμε». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μη μιλάμε μόνο για πράσινη ανάπτυξη, αλλά και για μοντέλο ανάπτυξης, γιατί αλλιώς θα υπάρχει κοινωνικό κόστος. «Μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη σε κόκκινο μοντέλο παραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε εάν, μετά τις πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές, επιμένει στη θέση του ότι όποιος «δεν έχει να φάει, δεν ενδιαφέρεται για την πρασινάδα». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι το περιβάλλον αποτελεί σοβαρό θέμα, αλλά σοβαρότερο είναι να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Είπε ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία του κόμματός του είναι μεγάλη, ότι συμπράττει μάλιστα με τους Οικολόγους Ελλάδας, υιοθετώντας πολλές από τις ιδέες τους. «Βεβαίως θα βοηθήσουμε το περιβάλλον αλλά να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν πολλά εάν οι μεγάλες δυνάμεις δεν υπογράψουν τη συνθήκη του Κιότο. Εάν δεν υπογράψουν το Κιότο οι μεγάλες δυνάμεις δε γίνεται τίποτα. Και υποστήριξε ότι σημασία έχει να πειστούν οι μεγάλες δυνάμεις «να σκεφτούν εμάς τους μικρούς».

Ο κ. Χρυσόγελος πως θα καταφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι να αποφύγουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, αφού οι ενεργειακοί πόροι δεν επαρκούν και το κόμμα του λέει όχι στην πυρηνική ενέργεια και στον λιγνίτη. Εκείνος είπε ότι το ζητούμενο είναι να αλλάξει το περιβάλλον την οικονομία και όχι να προστεθούν πράσινες πινελιές. «Σκοπός μας απεξάρτηση από λιγνίτη και πετρέλαιο» τόνισε. Υποστήριξε ότι η πράσινη οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας και βοηθά την οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές. «Πρέπει να αλλάξουμε και γρήγορα» είπε, προσθέτοντας ότι η περιβαλλοντική πολιτική φαίνεται στις πράξεις όχι στα λόγια. Κάλεσε τα κόμματα να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική πολιτική όχι στο ντιμπέιτ, αλλά σε επίπεδο Δήμων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για την επιλογή του να απορρίψει από τα ψηφοδέλτια τον κ. Μαγγίνα, που κατηγορήθηκε για αυθαίρετο «αναψυκτήριο» αλλά να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γιώργο Σουφλιά που έχει «κατηγορηθεί» ότι διαθέτει αυθαίρετη κατοικία. Ο πρωθυπουργός κάλυψε απολύτως τον κ. Σουφλιά, λέγοντας ότι είχε άδεια για δύο σπίτια και ότι τη μετέτρεψε για ένα σπίτι και μάλιστα μικρότερων τετραγωνικών, ωστόσο, οι διαδικασίες άργησαν πολύ και δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις. Τόνισε ότι η ΝΔ κάνει πράξη την περιβαλλοντική πολιτική και αναφέρθηκε στο χωροταξικό σχέδιο, το κτηματολόγιο, είπε ότι τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση, διπλασιάζεται το μετρό, αναφέρθηκε στην ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό. «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνουν ήδη τα κριτήρια του Κιότο» δήλωσε. Για τις φωτιές είπε ότι εκτός από αυτές που έκαψαν εκτάσεις γης, «πρέπει να θυμόμαστε και πόσες άλλες έχουν σβήσει». Τόνισε ότι πολλοί συνελήφθησαν και ότι γίνεται έρευνα για το αν κάτι πήγε στραβά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε εάν έχει μαγική συνταγή για να μας βγάλει η πράσινη ανάπτυξη από την κρίση. Ο ίδιος δήλωσε ότι η φιλοσοφία του είναι ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει το χωροταξικό για τον τουρισμό, λέγοντας ότι είναι καταστροφικό για τα νησιά. Τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Τόνισε ότι εάν μεγάλες εταιρείες θελήσουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε δεν θα πρέπει η πολιτική να είναι κερδοσκοπική, αλλά θα πρέπει να προσφέρει και στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλει ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, το οποίο επιθυμεί να είναι και υπουργείο Ενέργειας, αποκτώντας έτσι δύναμη για παραγωγικές αλλαγές στην Ελλάδα. Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου είπε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από υδροβόρες παραγωγές και να προσανατολιστούμε σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες.

Η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για το εάν η χώρα έχει το περιθώριο να στρέφεται κατά της ανακύκλωσης, την οποία συχνά το ΚΚΕ έχει κατακρίνει λόγω της συμμετοχής ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η ιδεολογία του κόμματός είναι συνυφασμένη με το λαϊκό συμφέρον, λέγοντας ότι όταν το ΚΚΕ αντιδρά στις πολιτικές που έχουν ως στόχο να δυναμώσουν το κεφάλαιο δεν αντιδρά γενικά στην περιβαλλοντική πολιτική. «Γιατί να αποτελέσει αυτός ο χώρος πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση οδηγούμαστε στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Η ίδια τόνισε ότι το κόμμα της διεκδικεί περιβαλλοντική πολιτική, αλλά το ζήτημα είναι για ποιον γίνεται η ανάπτυξη και από ποιόν. και ότι σε περίπτωση συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών σε «πράσινους» τομείς θα πρέπει να υπάρχει λαϊκός έλεγχος και λαϊκό κίνημα που, όπως είπε, δεν προσκυνά τους βιομήχανους.

Παιδεία, Τεχνολογία, Πολιτισμός

Ο Γ.Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για τους κουκουλοφόρους και αν είναι «είναι εγκληματίες ή επαναστατημένα παιδιά;». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι πρέπει να ακούσουμε όλες τις σκοτεινές πτυχές του πολιτικού κόσμου, αλλά αν επιμένουν στη βία χρειάζεται να δούμε τι μπορεί να γίνει. «Αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να τους ακούσουμε για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. «Όποιος κρύβει το πρόσωπο του κάτι έχει να κρύψει» πρόσθεσε.

Ο Ν.Χρυσόγελος ρωτήθηκε για το «μακεδονικό αναγνωστικό» και τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Τρεμόπουλος. Απάντησε ότι τα θέματα της παιδείας δεν μπορούν να περιορίζονται εκεί. Η εκπαίδευση να προσφέρει γνώσεις δεξιότητες και δεν είναι δυνατόν να την περιορίζουμε σε ένα εξεταστικό σύστημα. Αλλαγές πρέπει να γίνουν από το επίπεδο του νηπιαγωγείου και τα παιδιά πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση της κοινωνίας που θα ζήσουν. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» πρόσθεσε. Όσο για τις θέσεις του κ. Τρεμόπουλου, τόνισε ότι «μίλαγε για υποθέσεις του παρελθόντος ενώ πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά». Τα θέματα στη γειτονιά μας είναι πολύ σοβαρά, η μόνη δυνατότητα που έχουμε είναι να γίνει η γειτονιά μας μια ευρωπαϊκή γειτονιά, να λύσουμε τα προβλήματα με ευρωπαϊκούς όρους και με το διεθνές δίκαιο.

Ο Κ.Καραμανλής ρωτήθηκαν αν διαχειρίστηκε σωστά την κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη. «Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει;» και μίλησε για σειρά από πολιτικές πιο αποτελεσματικές και θεσμικές παρεμβάσεις. «Δεν μπορεί 30-40 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας» είπε για παράδειγμα και μίλησε για την αυστηροποίηση του νόμου για το άσυλο. Ερωτηθείς εάν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου συνέβαλαν στη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι δεν μετράει ποτέ αυτά τα πράγματα δημοσκοπικά. «Δεν μπορεί σε μείζονα ζητήματα να είναι αυτό το καθοριστικό κριτήριο. Η πολιτεία απέφυγε τα χειρότερα, έβγαλε συμπεράσματα, καταλήξαμε σε κάποιες πολιτικές» δήλωσε.

Ο Γ.Παπανδρέου ρωτήθηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16 όπου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έκανε πίσω λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αλλάζει επιλογές ανάλογα με τις αντιδράσεις, ούτε έχει αλλάξει άποψη για την ανάγκη ανάπτυξης μη κερδοσκοπικών μονάδων στην παιδεία. «Φύγαμε από τη συζήτηση λόγω της νοθείας στο άρθρο 24 από τη ΝΔ» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Στην παιδεία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, είπε και σημείωσε ότι βασικό σημείο είναι η ανάπτυξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ώστε να συνδεθεί με τις πραγματικές ανάγκες. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του για 5% του ΑΕΠ στην παιδεία μέσα στην τετραετία και 1 δισ. ευρώ στον πρώτο προϋπολογισμό. Για τα κολέγια είπε ότι είναι απόδειξη της ανάγκης να μπουν ρυθμίσεις. «Η κυβέρνηση τα ρυθμίζει με πελατειακό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει όλοι να αξιολογούνται» τόνισε.

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε γιατί να μην υπάρχει ιδιωτική παιδεία και απάντησε ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη έχουν ανοίξει «πόρτες και παράθυρα» στους επιχειρηματίες ώστε να βγάζουν κέρδη ενώ επενδύουν και στο μυαλό των παιδιών. «Το ΚΚΕ λέει δημόσια δωρεάν καθολική παιδεία, χωρίς κανένα ταξικό φραγμό» τόνισε η γγ του ΚΚΕ και μίλησε για κατάσταση τραγική που βομβαρδίζει τις τσέπες της ελληνικής οικογένειας και τα μυαλά των παιδιών. Όσο για τις «επιχειρήσεις που έχει το ΚΚΕ» περιέγραψε τη δραστηριότητα, σημείωσε ότι δεν αποβλέπουν στο κέρδος και πρόσθεσε «αλίμονο αν περίμενε να δώσει τα λεφτά το κράτος» και «δεν θέλουμε να εξαρτιόμαστε από τους εκβιασμούς των επιχειρηματιών». «Δεν έχουμε νεόπλουτους στο κόμμα, που τους ανέθεσαν κάποια αξιώματα» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το άσυλο και αν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος αν εισβάλουν κουκουλοφόροι. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η συζήτηση για το άσυλο γίνεται εκ του πονηρού. «Ο νέος νόμος επιτρέπει να επεμβαίνει η δημόσια αρχή, γιατί το συζητάμε;» αναρωτήθηκε και απάντησε: Ο λόγος είναι γιατί θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι ένας χώρος αποστειρωμένος, με φοιτητές που δεν θα κινητοποιούνται. Οι βάνδαλοι υπάρχουν, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να τους απομονώσει, πρόσθεσε. «Εμείς θα βρεθούμε στο πλάι των νέων ανθρώπων που εξεγείρονται με αιτία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε μία δημοκρατική κατάκτηση όπως είναι το άσυλο», αναρωτηθείς εξάλλου: «Το άσυλο μας φταίει για τη διακίνηση των ναρκωτικών;».

Ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε τον κ. Καραμανλή τι φταίει για το γεγονός ότι ενώ πριν από 13 μήνες το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από τη ΝΔ πέντε μονάδες, τώρα είναι πίσω οκτώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το ένα θέμα είναι τι αποτιμούν οι δημοσκοπήσεις και το άλλο τι αποτιμούν οι πολίτες και ποια είναι η πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δυναμική που να ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, απλά ότι επικρατεί «προβληματισμός σε φίλους της ΝΔ». Υποστήριξε ότι αυτούς θα πρέπει η ΝΔ να πείσει για θέματα που υπάρχουν πικρίες, αλλά που είναι κρίσιμα, όπως η οικονομία. Στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη εάν θεωρεί ότι ο ΛΑΟΣ φταίει για την πτώση των ποσοστών της ΝΔ απάντησε ότι δεν υποστηρίζει πως φταίει κάποιος, αλλά μένει σταθερός στις απόψεις του για το ποια είναι μετριοπαθής θέση και ποια όχι.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε την ερώτησή του στον κ. Καραμανλή. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φτιάξει το πρόγραμμά του σε νούμερα της τωρινής κυβέρνησης, στο «δύσκολο σενάριο» όπως είπε και τον ρώτησε εάν οι αριθμοί αυτοί είναι πραγματικοί ή εάν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τα νούμερα και τόνισε ότι αυτοί οι αριθμοί και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι παρουσιάζει ένα νεφελώδες, δήθεν πρόγραμμα, ότι δε θέλει να το παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα και ότι οι παροχολογίες του αποτελούν «εμπαιγμό των πολιτών σε ώρα κρίσης». Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να υπάρξει «νοικοκύρεμα» και ότι ο λαός θα πρέπει να σκεφτεί εάν είναι έτοιμος να δεχτεί μια υπεύθυνη πολιτική εν όψει των δύσκολων χρόνων που έρχεται.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε