Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία. Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους. Δύσκολη θα είναι η νύχτα για το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.
Όπως είπε, εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά. Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος διαψεύδει ότι οι τουρίστες εγκαταλείπουν την Χαλκιδική, λόγω κακοκαιρίας. “Ορισμένοι πελάτες καταλυμάτων από Τορώνη και Πόρτο Κουφό λόγω των προβλημάτων κατευθύνθηκαν σε διπλανές περιοχές για να συνεχίσουν τις διακοπές τους! Παρ’ όλες τις δυσκολίες και με τη βελτίωση του καιρού οι τουρίστες παραμένουν στον νομό εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις στη νότια Σιθωνία”, επισημαίνει.
Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στο δρόμο σημειώνονται από το πρωί στη Σιθωνία Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην περιοχή από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι την Συκιά. «Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».
Μποτιλιαρισμένοι έμειναν για αρκετή ώρα κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης που πλήττει από νωρίς την πόλη. Φρακαρισμένη ήταν και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Μουδανιών (στο ρεύμα εισόδου), κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Πυλαίας. Η ίδια εικόνα επικρατούσε στην περιφερειακή οδό της πόλης, ενώ με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στη Βούλγαρη, στην Εγνατία, αλλά και στην Τσιμισκή.
Λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων (και των πεζών), ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές –ευτυχώς- μόνο ζημιές. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αναφέρθηκαν -μέχρι στιγμής- σημαντικά προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ μεμονωμένες κλήσεις έγιναν για κοπές δένδρων.
Αντίθετα, στο “πόδι” βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Χαλκιδική, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν περιοχές της Σιθωνίας, από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι τη Συκιά. Σε τουλάχιστον σαράντα περιπτώσεις η Υπηρεσία κλήθηκε έως τώρα να επέμβει για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, αλλά και για απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Εξάλλου, σταθμευμένα οχήματα παρασύρθηκαν από τους όγκους των υδάτων, ενώ κατασκηνωτές εγκατέλειψαν άρον-άρον κάμπινγκ της περιοχής.
Προβλήματα παρατηρούνται και στις εσωτερικές μετακινήσεις στο νομό λόγω κατολισθήσεων και υπερχείλιση δρόμων (για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό Χαλκιδικής υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα στη ροή του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων»).
Πηγή: halkidikinews.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ