Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απορριπτική απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας για την υπόθεση της Ηριάννας θέλησε να εκφράσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
Εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στην Ολομέλεια για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μίλησε για «μια δυσάρεστη έκπληξη» καθώς όπως είπε «η στάση της αιτούσας, καθ’ όλη την διάρκεια ήταν υποδειγματική και τήρησε όλα τα καταναγκαστικά μέτρα που τις επιβλήθηκαν με την πρωτόδικη απόφαση».
Τόνισε πως «η ίδια σεβόμενη το δικαιονομικό μας σύστημα με τους νομικούς τους παραστάτες αξιοποίησαν τα νομικά εργαλεία» και πρόσθεσε πως «οι πολίτες ζητάνε από την δικαιοσύνη να εφαρμόζει ίσα μέτρα και τα ίσα σταθμά» σημειώνοντας με νόημα πως «είναι περίεργο πως ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη μπορεί να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης…»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παράλληλα καταδίκασε «ως απαράδεκτες και καταδικαστές» τις βιαιοπραγίες κατά δικαστών και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την έκδοση της απόφαση λέγοντας πως «τέτοιες ενέργειες δυσφημούν τις ενέργειες που έκανε η ίδια και οι νομικοί της συμπαραστάτες» αλλά και γιατί και «πάνω από όλα και οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν και λάθη…»
Ο κ. Σταύρος Κοντονής μάλιστα είπε πως ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα στην Ηριάννα να υποβάλλει και νέα αίτηση η οποία θα κριθεί σε σύντομο χρόνο από το ίδιο δικαστήριο (πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας) αλλά έχοντας νέα σύνθεση.
Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
“Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”. Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη. Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.
Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”. Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε”
Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τον Άρειο Πάγο ως πρώτη αντίδραση στο “όχι” του Εφετείου για την αποφυλάκιση της Ηριάννας. Μετά το άκουσμα της απόφασης, το πλήθος φώναζε: “Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω, όλοι είναι έξω και βάζετε μέσα δυο παιδιά” φώναζαν. Κάποιοι πέταξαν μπουκάλιες και πέτρες, σπάζοντας τζάμια στο Εφετείο ενώ έβαλαν και φωτιές σε κάδους. Για αυτό το λόγο έκλεισε η κάθοδος της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Λίγο αργότερα και χωρίς να παρέμβουν οι αστυνομικοί, οι νεαροί αποχώρησαν.
Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Επιπλέον, απορρίφθηκε και η αίτηση του συγκατηγορούμενου της Περικλή, ο οποίος επικαλέστηκε στο δικαστήριο πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας!
Στο άκουσμα της απόφασης, όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δικαστηρίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Κάποιοι πέταξαν και μπουκάλια προς την έδρα, ενώ συγγενείς και φίλοι της κοπέλας έκλαιγαν με λυγμούς.
Δυο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. “Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και τα δυο παιδιά να μείνουν μέσα;” φώναζαν μεταξύ αλλων παρευρισκόμενοι.
Νωρίτερα, να παραμείνει στη φυλακή η 29χρονη Ηριάννα η οποία καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς” πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερη είναι ύποπτη να τελέσει νέα αδικήματα.
Μεταξύ άλλων τόνισε ο εισαγγελέας πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται σε πρώιμο και όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη. Την ίδια στιγμή που παραδέχθηκε πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της. Επίσης, την απόρριψη του ίδιου αιτήματος πρότεινε ο εισαγγελέας και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ και υπέβαλλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.
Νωρίτερα η 29χρονη ζήτησε από το δικαστήριο την αποφυλάκιση της επισημαίνοντας: “Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα προγραμμα για παιδιά.
Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη”.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρια Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ.”Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ότι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμοίβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους” είπε η κ. Ιακωβου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια κ. Αμαλία Μοζερ, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.
“Κάνει αυτό που αγαπάει παρά τις δυσκολίες. Ο δρόμος της κόπηκε. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει ότι άρχισε” είπε η μητέρα της, ενώ οι καθηγήτριες της δάκρυσαν.