Κόσμος

HRW: Όργιο αστυνομικής βίας σε βάρος των προσφύγων στο Καλαί

Η Human Rights Watch (HRW) πίεσε σήμερα την κυβέρνηση της Γαλλίας να σταματήσει τη χρήση αστυνομικής βίας, όπως την χαρακτήρισε, εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια πόλη του Καλαί, όπου εκατοντάδες έχουν επιστρέψει παρά τη διάλυση του καταυλισμού γνωστού και ως "η ζούγκλα".

Σε έκθεσή της με τίτλο “Σαν να ζεις στην Κόλαση”, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι η αστυνομία κακομεταχειρίζεται “συστηματικά” μετανάστες σε μια προσπάθεια να τους κάνει να εγκαταλείψουν την παραθαλάσσια πόλη.

Βασισμένη σε συνεντεύξεις περίπου 60 μεταναστών στην περιοχή, η HRW αναφέρει ότι η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού σε παιδιά και ενήλικες μετανάστες ενώ κοιμούνταν, κατέβρεχε συστηματικά ή κατέσχε τον ρουχισμό και τους υπνόσακούς τους και κάποιες φορές κατέστρεφε τις προμήθειές τους σε νερό και τρόφιμα.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Εσωτερικών και στην περιφερειακή κυβέρνηση δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

“Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την απαγόρευση απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς για τη συμπεριφορά της αστυνομίας”, αναφέρει η οργάνωση.

“Οι τοπικές και οι εθνικές αρχές θα πρέπει άμεσα και κατηγορηματικά να κατευθύνουν την αστυνομία στην τήρηση των διεθνών κανονισμών αναφορικά με τη χρήση βίας και να αποφεύγουν συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Οργανώσεις αρωγής και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι εκεί φιλοξενούνται έως και 600 μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια.

Ελκυόμενοι από την αγγλική γλώσσα και σε κάποιες περιπτώσεις από συγγενείς και φίλους, ευελπιστούν να μεταβούν παράνομα στη Βρετανία.

“Από τότε που κατέστρεψαν τον καταυλισμό στο Καλαί τον περασμένο χρόνο, δεν υπάρχει χώρος για να κοιμηθείς ή να φας. Είναι σαν να ζεις στην κόλαση”, γράφει η οργάνωση στην έκθεσή της επικαλούμενη τα λόγια ενός 29χρονου Αιθίοπα.

Οι καταγγελίες για αστυνομική βία αντηχούν τις μαρτυρίες άλλων μεταναστών και εκπροσώπων τοπικών ενώσεων στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο νομάρχης και ένας αξιωματούχος της αστυνομίας είχαν αρνηθεί τότε κάθε ανάμειξη.

Τον Ιούνιο τοπικό δικαστήριο διέταξε τις αρχές να παράσχουν πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντουσιέρες στους μετανάστες και να επιτρέψει στις φιλανθρωπικές οργανώσες να μοιράσουν φαγητό. Ταυτόχρονα όμως επικύρωσε κυβερνητικές αποφάσεις για την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων αποκατάστασης της τάξης και την απαγόρευση κατασκευής ενός νέου κέντρου υποδοχής.

Τον περασμένο μήνα ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι οι μετανάστες θα είχαν ανθρώπινη αντιμετώπιση μετά τις σκληρές επικρίσεις του εποπτικού οργάνου της Γαλλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»