Κόσμος

Όλοι κατά Τραμπ! Εκνευρισμός Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν και προειδοποιήσεις Κίνας

H Κίνα διεμήνυσε σήμερα στις ΗΠΑ να μην συνδέουν το θέμα της Βόρειας Κορέας με τις συνομιλίες με επίκεντρο τις εμπορικές συνδιαλλαγές μεταξύ Πεκίνου-Ουάσιγκτον, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την κινεζική για αδράνεια και στοχεύει να εντείνει την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ μετά τη νέα εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου.

«Το πρόβλημα των πυρηνικών της Βορείου Κορέας και οι εμπορικές συνδιαλλαγές μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ είναι δύο διαφορετικά θέματα (…) που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και δεν μπορούν να συζητηθούν από κοινού» δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Τσιαν Κεμίνγκ.

Με αυτή τη δήλωση ο Κινέζος υπουργός απάντησε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, σε ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επίσυρε την απειλή αντιποίνων εναντίον της Κίνας και συνέδεσε το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ασιατική υπερδύναμη.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την Κίνα. Οι πρώην κυβερνώντες (στις ΗΠΑ) έκαναν τη βλακεία να αφήσουν τους Κινέζους να κερδίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μέσω των εμπορικών συνδιαλλαγών τους (με τις ΗΠΑ) και τώρα δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για εμάς σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, εκτός του να μιλάνε» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολο να επιλύσει αυτό το πρόβλημα!» τόνιζε στο μήνυμα που ανήρτησε μετά την εκτόξευση, την Παρασκευή, από την Πιονγκγιάνγκ ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), του δεύτερου σε διάστημα ενός μήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε ερώτηση που υπέβαλε το Γαλλικό Πρακτορείο, επέλεξε να επικαλεστεί την καλή πίστη: «η Κίνα έχει δεσμευτεί εδώ και χρόνια για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου (…).

Η Κίνα δεν είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας και η επίλυσή του προϋποθέτει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές» τόνισε. Σε αυτό το κλίμα και σε μια τηλεφωνική συνομιλία χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να χαρακτηρίσουν την Πιονγκγιάνγκ «άμεση απειλή που είναι σοβαρή και αυξανόμενη», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Επιπλέον, δεσμεύτηκαν «να αυξήσουν την οικονομική και διπλωματική πίεση» στο βορειοκορεατικό καθεστώς και να «πείσουν άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο». Μια ημέρα πριν, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε προειδοποιήσει ότι «δεν θα επιτρέψει πλέον» στο Πεκίνο να μην κάνει τίποτα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επισήμανε ότι σε σχέση με την «οικονομική στήριξη του βαλλιστικού πυρηνικού προγράμματος» της Βόρειας Κορέας, το Πεκίνο όπως και η Μόσχα, φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη» στην επιδείνωση αυτής της απειλής.

Η Ρωσία δεν άργησε να απαντήσει: «Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις απόπειρες των εκπροσώπων των ΗΠΑ κι ενός αριθμού άλλων χωρών να επιρρίπτουν την ευθύνη όσων συμβαίνουν (στη Βόρεια Κορέα)» στο Πεκίνο και τη Μόσχα, τονίζεται σήμερα σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ρωσική διπλωματία, η οποία απευθύνει έκκληση «προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» για αυτοσυγκράτηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1