Αύριο το πρωί, η εταιρία που έχει αναλάβει από το ΥΜΑΘ τη δράση καθαρισμού στερεών απορριμμάτων του παραλιακού μετώπου, θα επιχειρήσει να υλοποιήσει, δοκιμαστικά, ένα σχέδιο απομάκρυνσης ποσοτήτων φυτοπλαγκτόν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κάπως η έκταση του φαινομένου.
“Θα προσπαθήσουμε, με το πλοίο “Αλκίππη”, σε συνδυασμό και με όχημα από ξηράς, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο, μήπως απομακρύνουμε ένα μέρος του φυτοπλαγκτόν στο παραλιακό μέτωπο, ωστόσο είναι κάτι που δοκιμάζουμε για πρώτη φορά και θα δούμε τα αποτελέσματα” τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της εταιρίας Ηλίας Ορφανίδης.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), “συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια” έχουν ως αποτέλεσμα τον “ευτροφισμό”, δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.
“Τα φύκια, σε φυσιολογικές ποσότητες και σε συνθήκες ύπαρξης επαρκούς οξυγόνου, δηλαδή σε αερόβιες συνθήκες στο νερό, αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα σε νερά αβαθή, οι ποσότητες του οξυγόνου μειώνονται και η διαδικασία αποσύνθεσης γίνεται αναερόβια και απελευθερώνει δύσοσμες μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες” εξήγησε ο κ. Φυτιάνος.
Το χρώμα που παίρνει αυτό το πυκνό στρώμα φυτοπλαγκτόν που σχηματίζεται στο νερό εξαρτάται από το είδος των φυκιών και από τον τρόπο της αναερόβιας αποσύνθεσης, την οποία υφίστανται. “Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης” τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Φυτιάνος εκτιμά επίσης ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του φαινομένου, λόγω της πυκνότητάς του, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι εάν παραμείνει σε αυτή την έκταση είναι πιθανό να επιφέρει ακόμη και θάνατο ψαριών στο ύψος του παραλιακού μετώπου, τις επόμενες μέρες. Σημειώνει, δε, ότι μόλις τις τελευταίες μέρες άρχισε να γίνεται αντιληπτή η δυσάρεστη οσμή, η οποία θα εντείνεται καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών, η οποία και σταδιακά θα υποχωρήσει με φυσικό τρόπο, όταν μειωθούν οι ρυθμοί της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ