Υπάρχουν πολλά παράθυρα που επιτρέπουν τη μη παραγραφή και το μεγαλύτερο είναι τα νέα στοιχεία. Αν, δηλαδή προκύπτουν νέα στοιχεία δεν υπάρχει παραγραφή.
Επίσης, η μη υποβολή δήλωσης, οι ανακριβείς δηλώσεις και η δικαστική συνδρομή είναι παράγοντες που επιτρέπουν τον έλεγχο σε βάθος δεκαετίας, ακόμα και δεκαπενταετίας.
Τα πάντα λοιπόν κρίνονται αν θα υπάρχουν νέα στοιχεία ή όχι.
Αναλυτικά μετά την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε αντισυνταγματική την παράταση των παραγραφών που έδιναν το δικαίωμα στο Δημόσιο να κάνει ελέγχους και να επιβάλει φόρους μετά την πενταετία, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Δεν μπορεί να γίνει κοινοποίηση φύλλου έλεγχου μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της φορολογικής δήλωσης. Για παράδειγμα για τα εισοδήματα του έτους 2005 η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης λήγει την 31-12-2006 και συνεπώς το δικαίωμα του δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου παραγράφεται την 31-12-2011.
Ομως και άσχετα με την παράταση του χρόνου παραγραφής, προβλέπεται από την ίδια τη βασική διάταξη για το χρόνο παραγραφής ότι το δικαίωμα του δημοσίου παραγράφεται μετά την πάροδο δεκαετίας όταν διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις όπως:
α. από συμπληρωματικά στοιχεία εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει το δηλωθέν
β. η δήλωση ή τα έντυπα που τη συνοδεύουν αποδειχθούν ανακριβή
γ. όταν περιέλθουν σε γνώση του δημοσίου νέα στοιχεία με βάση τη διοικητική συνδρομή με αρχές άλλων χωρών της ΕΕ ή και τρίτων χωρών .
Συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις για τα εισοδήματα του έτους 2005 το δικαίωμα του δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου παραγράφεται την 31-12-2016, όταν δηλαδή συντρέχουν μια από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και τούτο άσχετα με τυχόν παρατάσεις του χρόνου παραγραφής. Για την περίπτωση αυτή, που αφορά σε πολύ σημαντικό μέρος των εκκρεμών υποθέσεων οι οποίες ελέγχονται με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών,ιδιαίτερη πρακτική σημασία έχει το θέμα που εκκρεμεί στο ΣτΕ σχετικά με το αν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συνιστούν ή όχι νέο στοιχείο. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη με τις υπ’ αριθμ. 3820 και 3821 /2016 απόφασης του ΔΕφΑθ κρίθηκε ήδη ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν συνιστούν νέο στοιχείο.
Αν, όμως, δεν έχει υποβληθεί καθόλου δήλωση το δικαίωμα του δημοσίου παραγράφεται μετά από δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή για εισοδήματα του έτους 2005 το δικαίωμα του δημοσίου παραγράφεται την 31-12-2021.