Την τελική απόφαση θα λάβει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι τρείς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ηταν ένα από τα μεγάλα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών , όπως διαφάνηκε απο τη σκληρή στάση που κράτησαν απέναντι στην υποθεση οι ευρωπαίοι στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την αίτηση για την άσκηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη.
Ο κ.Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λογω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου:
“Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.