Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

“Λίφτινγκ” στην Αθήνα και σε άλλες γειτονιές!

“Λίφτινγκ” στην Αθήνα και σε άλλες γειτονιές!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σε 258.52 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι προτάσεις που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής
– Οι αλλαγές θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών ευνοώντας το περιβάλλον και την οικονομία
– Τα λεφτά προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
– Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν και σε ποιες περιοχές

Σε 258,52 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι προτάσεις για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) που εγκρίθηκαν από την διαχειριστική αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2014-2020. Αφορούν δράσεις, που έχουν ως στόχο την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών σε περιοχές που, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Στόχος, και στις δυο περιπτώσεις, είναι να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Οι αρχές κάθε αναπτυξιακού σχεδίου αφορούν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, στην αύξηση της απασχόλησης, στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην προσαρμογή του δομημένου στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι πόροι για την υλοποίηση των ΟΧΕ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αφορούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Συνολικά είχαν κατατεθεί προτάσεις, ύψους 331,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προτάσεις είχαν κατατεθεί από τους επικεφαλής εταίρους που είναι: δήμος Πειραιά (για δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά), δήμος Αθηναίων (μαζί με δήμο Ν. Σμύρνης και Ταύρου-Μοσχάτου), δήμος Καλλιθέας (για δήμους του Νότιου Τομέα), Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής (για δήμους της Δυτικής Αττικής) και δήμος Αμαρουσίου (για δήμους του Βόρειου Τομέα). Εγκρίθηκαν, μειωμένες ως προς το ύψος τους, όλες οι προτάσεις πλην του δήμου Αμαρουσίου, η οποία απορρίφθηκε.

Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, νεοφυείς επιχειρήσεις, καινοτομία, προτεραιότητες για τον δήμο Πειραιά

Πρώτος στην αξιολόγηση αναδείχθηκε ο δήμος Πειραιά με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 80,65 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά, που έργα και παρεμβάσεις για όλους τους Δήμους της Β΄Πειραιώς, εντάσσονται σε Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό και Αναπτυξιακό Σχέδιο με διαδημοτικά χαρακτηριστικά. Ο αντιπεριφερειάρχης Περαιά αισιοδοξεί ότι η πρόταση θα αντλήσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από πολυταμειακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Οι δράσεις –μεταξύ άλλων- αφορούν σε βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος/ ανάπλαση πόλεων/ αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών (15 εκατ. ευρώ), βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης (12,3 εκατ. ευρώ), επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές (7,4 εκατ. ευρώ), διατήρηση/ προστασία και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (7,253 εκατ. ευρώ), προώθηση της επιχειρηματικότητας/ στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και φυτωρίων επιχειρήσεων (7 εκατ. ευρώ), στήριξη της ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν στην εθνική, διεθνή αγορά και να συμμετέχουν σε διαδικασίες καινοτομίες (6,8 εκατ. ευρώ).

Βιώσιμη ανάπτυξη για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Καινοτομία στον δήμο Αθηναίων

Δεύτερος στην αξιολόγηση αναδείχθηκε ο δήμος Αθηναίων με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της πρωτεύουσας περιλαμβάνει και αναπτυξιακές παρεμβάσεις των Δήμων Ν. Σμύρνης και Ταύρου-Μοσχάτου, σε μια κοινή αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεπερνά τα στενά διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων.

Οι δράσεις αφορούν –μεταξύ άλλων- τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος/ ανάπλαση των πόλεων/ αναζοωγόνηση και απολύμανση υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων (12 εκατ. ευρώ), τη στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημόσια κτίρια (9 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών (7,7 εκατ. ευρώ), τη διαχείριση αποβλήτων (7,6 εκατ. ευρώ), επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές (6,7 εκατ. ευρώ), δίκτυο B2B και B2C (6 εκατ. ευρώ). Με έμφαση στον κοινωνικό πρόγραμμα εγκρίθηκαν δράσεις που αφορούν σε ολοκληρωμένη παρέμβαση για την απασχόληση των ευπαθών ομάδων (3,2 εκατ. ευρώ). Επίσης, εγκρίθηκαν δράσεις που αφορούν σε κοινωνική οικονομία (2,5 εκατ. ευρώ), ενίσχυση πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους (3,5 εκατ. ευρώ), δημιουργία ποδηλατικών διαδρόμων (954.000 ευρώ) κ.α.

«Η Μουσική και Ιστορία των Δρόμων» των δήμων Καλλιθέας, Π. Φαλήρου και Αλίμου

Τρίτη στην αξιολόγηση ήρθε η πρόταση των τριών παραπάνω δήμων του Νοτίου Τομέα, εγκεκριμένου προϋπολογισμού 35,24 εκατ. ευρώ, που προσήλθε με επικεφαλής εταίρο τον δήμο Καλλιθέας.

Η πρόταση προέκυψε μέσα από συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», καθώς και έπειτα από ευρεία διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης.

Προτεραιότητα και σε αυτήν την πρόταση, έχουν οι δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (5,9 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας νέων ιδεών (start up) (4,180 εκατ. ευρώ), οι πολιτικές βελτίωσης των δυνατοτήτων απασχόλησης (3,820 εκατ. ευρώ), η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και η ανάπλαση των πόλεων (3,5 εκατ. ευρώ), η δημιουργία προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών (3,5 εκατ. ευρώ), η στήριξη των επενδύσεων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (2,7 εκατ. ευρώ).

Διαδημοτική εταιρική σχέση για την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας από τον ΑΣΔΑ

Η πρόταση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 58,170 εκατ. ευρώ, έχει ως κύριο στόχο την αστική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση και την προσέλκυση νεοφυών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με αξιοποίηση της κομβικής γεωγραφικά θέσης της.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη μιας ιδιαίτερης ταυτότητας. Αυτή σχεδιάζεται να αναδειχθεί με τη δημιουργία, αναβάθμιση και δικτύωση πολιτιστικών υποδομών και δομών (θέατρα, πολυχώροι Τέχνης, πολιτιστικά κέντρα, θερινοί κινηματογράφοι κ.α.), με την εκτέλεση έργων ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, εκκλησιών κ.α..

Προτεραιότητα έχουν οι δράσεις που αφορούν επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές, βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικού, πολιτιστικού χαρακτήρα, και χαρακτήρα αναψυχής (6,8 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν οι δράσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (6,650 εκατ. ευρώ), η βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης (6,480 εκατ. ευρώ), η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης (4,965 εκατ. ευρώ), οι δράσεις για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και προώθηση των ίσων ευκαιριών (4,9 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις