Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Χάρβεϊ: Μετά τις πλημμύρες τρέμουν τις ασθένειες – Τι λένε οι ειδικοί

Χάρβεϊ: Μετά τις πλημμύρες τρέμουν τις ασθένειες – Τι λένε οι ειδικοί

Μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία κρύβει το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας, Χάρβεϊ που πλήττει το Τέξας. Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί.

Οι καταστροφικές πλημμύρες από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ αυξάνουν τους κινδύνους για την δημόσια υγεία: από δερματικά εξανθήματα ως βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως προειδοποίησαν χθες Δευτέρα αμερικανοί αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο παραμένει ο πνιγμός, ειδικά για τους κατοίκους που είναι παγιδευμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπως εξηγεί η Ρένι Φανκ, υπεύθυνη για την διαχείριση επειγουσών καταστάσεων των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα από τις φορητές γεννήτριες συνιστά μια ακόμη απειλή. “Δυστυχώς, αναμένουμε ότι κάποιοι θα χάσουν την ζωή τους από αυτό και κάποιοι θα δηλητηριαστούν”, είπε η ίδια σε τηλεφωνική της συνέντευξη.

Ακόμη όμως και απλά περπατώντας μέσα από τους πλημμυρισμένους δρόμους κινδυνεύει κάποιος να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα γιατί πολύ μεγάλος όγκος νερού είναι μολυσμένος με τοξικά χημικά που έχουν διαρρεύσει από τα γκαράζ και τις αποθήκες των σπιτιών.

“Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο σε μια πλημμύρα είναι τα χημικά”, λέει η Φανκ, η οποία συμβουλεύει τους πλημμυροπαθείς να πλένονται αμέσως μετά την επαφή τους με τα νερά από τις πλημμύρες.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια συνιστούν μια λιγότερο άμεση απειλή επειδή τα νερά από τις πλημμύρες θα ξεπλύνουν τους περισσότερους τόπους αναπαραγωγής για κουνούπια που μεταδίδουν ασθένειες, όπως είναι το είδος Aedes aegypti («κουνούπι-τίγρης»), το οποίο ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya.

Ένα χρόνο μετά το πέρασμα του Κατρίνα το 2005 περιοχές όπως οι Πολιτείες της Λουιζιάνα και του Μισισιπή που επλήγησαν ανέφεραν διπλάσια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκαλεί βαριά φλεγμονή στον εγκέφαλο ή στην σπονδυλική στήλη, λέει δρ Πίτερ Χοτέζ της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

“Σε ένα χρόνο από τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ στενά τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια”, εξηγεί ο ίδιος.

Όπως προσθέτει, αμέσως μετά τον Χάρβεϊ ανησυχία θα προκαλέσουν οι βακτηριακές νόσοι παρότι η χολέρα, μια μάστιγα που ενσκήπτει έπειτα από πολλές φυσικές καταστροφές στις αναπτυσσόμενες χώρες, πιθανόν να μην μας προβληματίσει στο Χιούστον.

“Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πολύ σημαντικές, όπως η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας και από το βακτήριο E. coli”, τονίζει ο Χοτέζ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις