Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Μακρόν: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα – Να βάλουμε τέλος στον “εμφύλιο” στην Ευρωζώνη

Μακρόν: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα – Να βάλουμε τέλος στον “εμφύλιο” στην Ευρωζώνη

Για την ανάγκη κοινής συμπόρευσης όλων των χωρών μελών της Ε.Ε έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, στις κοινές του δηλώσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνιζε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία στης Ευρώπη και να τελειώσουν οι κόντες μεταξύ κρατώ, ώστε μαζί να προχωρήσουν με νέες μεγάλες φιλοδοξίες.

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα λόγια του τόσο για την Γαλλία όσο και για για τους νεκρούς που υπήρξαν σε αυτήν από τον φονικό τυφώνα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους ιστορισκού δεσμούς που όπως είπε έχουν οι δύο χώρες, ενώ δεσμεύτηκε πως και αυτός όσο και οι προκατοχοί του θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Ελλάδα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

“Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια και την δέσμευσή σας και θα ήθελα να πω ότι είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είμαι πολύ συγκινημένος για την τιμή που μου κάνετε απονέμοντάς μου αυτή την υψηλή διάκριση. Βεβαίως πρόκειται για μία τιμή την οποία έχετε λάβει και εσείς, εφόσον έχετε λάβει την υψηλότερη διάκριση από την Γαλλία. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πάνω απ’όλα θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω και για κάτι άλλο: Για τα λόγια σας όσον αφορά τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι όντως επλήγησαν χθες. Η Γαλλία ολόκληρη θρηνεί πολλά θύματα από τον χθεσινό τυφώνα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων νεκρών, υπάρχουν και πολλές καταστροφές και όλος ο Γαλλικός λαός είναι αποσβολωμένος μετά απ’αυτό που συνέβη. Χθες με τον Πρωθυπουργό είχαμε την πρώτη συνάντηση για την διαχείριση αυτής της κρίσης. Μάλιστα σήμερα ο Πρωθυπουργός με πολλούς υπουργούς ασχολείται με το θέμα αυτό και όλη η Γαλλία και ο Γαλλικός λαός έχουν κινητοποιηθεί. Ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω πολύ για τα λόγια αλληλεγγύης που εκφράσατε.

Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω γιατί υπογραμμίσατε πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί. Όχι μόνο η Γαλλία δηλαδή, αλλά και η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτής της καταστροφής και η απειλή σήμερα οδηγείται προς την Αμερική, προς την Αϊτή, προς την Δομινικανή Δημοκρατία.

Πολλοί λαοί λοιπόν είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής. Όμως, η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής παρά μόνο και εφόσον αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις, εάν πραγματικά αυτά που λέμε μετά από μια τέτοια καταστροφή, ακολουθούνται και από πράξεις που μας οδηγούν στις αιτίες.

Κλιματική αλλαγή

Μιλήσατε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για την Κλιματική Αλλαγή και σκοπός μας είναι για να πετύχουμε την σταθεροποίηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης που μας αφορά όλους. Δεν είναι κάτι που πραγματικά το κάνουμε επιπλέον από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να αποτελεί την ‘καρδιά’ της δραστηριότητάς μας. Χθες, λοιπόν, στο Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία αλλά και όλες οι αποφάσεις που θα λάβουμε από δω και πέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη για να αποφύγουμε μελλοντικές, τέτοιου είδους, φυσικές καταστροφές.

Κύριε Πρόεδρε, πολύ ορθά είπατε στην προσφώνησή σας ότι οι δύο Λαοί μας, οι δύο χώρες μας, είναι φίλες χώρες. Έχουμε δεσμούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, γλωσσικούς και είσθε μία από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας: Μιλάτε άπταιστα γαλλικά, έχετε περάσει πολλά χρόνια στη Γαλλία, στη Σορβόννη και στο Συμβούλιο Επικρατείας και η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε σήμερα να αποκτήσουμε και προσωπικούς δεσμούς μαζί σας. Η Γαλλική Σχολή στην Αθήνα, η παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και πραγματικά συνδέει τις ιστορίες μας αλλά και το παρόν. Οι νέοι Γάλλοι ανακαλύπτουν τους δεσμούς με την Ελλάδα όταν ανακαλύπτουν την αρχαία ιστορία σας. Και πραγματικά θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Και αυτό το κοινό παρελθόν πολλές φορές το ξεχνάμε. Το παρόν, πολλές φορές, μας απομακρύνει αλλά πραγματικά οι ιστορίες μας είναι αλληλένδετες, οι χώρες μας είναι πολύ κοντά.

Να φέρουμε ισορροπία στην Ευρώπη

Και πραγματικά, αυτό που θα ήθελα σήμερα να προσθέσω είναι ότι και το μέλλον μας είναι κοινό. Οι δύο χώρες μας έχουν κοινή πορεία. Και θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία ισορροπία στην Ευρώπη. Και οι προκάτοχοί μου αλλά και εγώ στο προηγούμενο αξίωμα που είχα, αλλά και σήμερα στο παρόν μου αξίωμα, όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας πολέμησαν και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και γι’αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω τις μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και βεβαίως θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό, κ.Τσίπρα, σε λίγη ώρα και θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό. Αυτές όμως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν από μία συλλογική δέσμευση, η οποία θα πρέπει να μας επιτρέψει να συνεχίσει την πορεία η Ελληνική Δημοκρατία προς τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες. Ο Ελληνικός Λαός έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Και σήμερα θα πρέπει να βρούμε ένα πνεύμα συμφιλίωσης μεταξύ της ευθύνης, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και μεταξύ της απαραίτητης αλληλεγγύης που πρέπει να δείξει η Ευρώπη.

Θα ήθελα να αναφερθώ στους τρεις άξονες στους οποίους αναφερθήκατε και εσείς και συμφωνώ απολύτως. Αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη, όλοι μαζί, πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη, μια Ευρώπη που ξέρει να προασπίζεται τις αξίες της, την εδαφική της κυριαρχία και τις αρχές της. Και γι’αυτό στο τελευταίο Συμβούλιο στην Ευρώπη μπόρεσα να προωθήσω την ιδέα της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας. Η Ευρώπη σήμερα είναι ισχυρή από διπλωματικής απόψεως, από στρατηγική και θα πρέπει να ενισχύσουμε και την εσωτερική ασφάλεια. Χρειαζόμαστε άμεσες απαντήσεις, χρειαζόμαστε προώθηση της μόνιμης αυτής βιώσιμης διαρθρωμένης συνεργασίας και τα σφάλματα των τελευταίων ετών θα πρέπει να μην επαναληφθούν. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να προασπίσει την κυριαρχία της σε κάθε επίπεδο. Και γι’αυτό χρειάζονται ενίσχυση οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, χρειάζεται όμως ενίσχυση αυτών τις επόμενες βδομάδες. Θα αναλάβω μία γαλλική πρωτοβουλία την οποία θα υποβάλλω σε όλους μας τους εταίρους. Ακούγοντάς σας ξέρω ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό μας.

Να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ε.Ε

Επίσης, χρειαζόμαστε μια οικονομική ευρωπαϊκή δύναμη. Αυτή η εσωτερική διαμάχη, ο εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος, οι διαφορές μεταξύ των κρατών θα πρέπει να ξεπεραστεί. Ο κάθε λαός, η κάθε χώρα με κυρίαρχο τρόπο θα πρέπει να κινηθεί, η Αλληλεγγύη όμως είναι προϋπόθεση.

Αναφερθήκατε σε κάποιες προτάσεις και ιδέες. Ναι, χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Έναν Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα ασκεί πραγματικά τα δημοκρατικά δικαιώματα που θα του ανήκουν. Την ίδια ώρα όμως χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Και χωρίς να υποχωρήσουμε όσον αφορά την κυριαρχία μας, θα πρέπει να ανακτήσουμε νέα ανεξαρτησία. Και πιστεύω πραγματικά ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική. Υπάρχουν μηχανισμοί που μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι τέτοιο: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ESM, που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί βεβαίως.

Όντως, η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ σωστή, αλλά αυτό δεν επικαλύπτει – σε καμία περίπτωση – τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Θα πρέπει, εάν προκύψει μια παρόμοια κρίση σαν κι αυτή που έζησε η Ελλάδα, να μπορεί να ξεπεραστεί. Η Ευρωζώνη μας χρειάζεται πνεύμα υπευθυνότητας σε κάθε χώρα, χρειάζεται θάρρος για να επιβληθούν μεταρρυθμίσεις – το κάνετε στην Ελλάδα και το κάνουμε κι εμείς στη Γαλλία – και χρειάζεται και μια κοινή φιλοδοξία, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, με καινοτομία και με νέες τεχνολογίες. Γι’ αυτό και θα ήθελα οι διμερείς μας σχέσεις να εγγραφούν σ΄αυτή τη νέα φιλοδοξία. Ήρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων των γαλλικών μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολύ θα ήθελα να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην ανάκαμψή της.

Επίσης, θα πρέπει να ξαναβρούμε μια νέα Ευρωπαϊκή συνοχή που θα βασίζεται σε Αξίες, που θα βασίζεται στο Δίκαιο. Συμφωνώ απολύτως με αυτό που είπατε. Χρειάζεται όμως να είμαστε ξανά φιλόδοξοι. Αυτό το οποίο μας ένωσε, μας ενέπνευσε στην αρχή θα πρέπει να επανέλθει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη της αμφισβητούν τις βασικές της Αρχές, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο υπομονετικοί. Θα πρέπει να δείξουμε τόλμη προασπίζοντας αυτές τις Αξίες.

Και βεβαίως, όταν πάρω τον λόγο σε λίγη ώρα στην Πνύκα και απευθυνθώ στους συμπατριώτες σας, στον Τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, στον Τόπο όπου οι Αρχές της Ευρώπης δημιουργήθηκαν και έχουν νόημα οι Αξίες αυτές, κάτι που πραγματικά μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση και μια νέα ανάγνωση, βασιζόμενοι στις Αρχές των Ελλήνων. Πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λιγότερα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά σε περισσότερα δικαιώματα, περισσότερη κοινωνική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια κοινή φιλοδοξία. Η οικονομική ισχύς με τα κοινωνικά δικαιώματα, τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα για την Ευρώπη.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, με την γαλλική κυβέρνηση επεξεργαζόμαστε την Οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους έτσι ώστε η Ευρώπη, που συνεχίζει να προχωρεί προς υπονόμευση των κοινωνικών δικαιωμάτων και καταστροφή των κεκτημένων δικαιωμάτων, να μην μας οδηγήσει στον χαμό. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας στην Ευρώπη. Και γι’αυτό τις επόμενες εβδομάδες προτίθεμαι να υποβάλω προτάσεις έτσι ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

Εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον η Ελλάδα περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και με πολύ θάρρος έχετε αντισταθεί, έχετε αντέξει. Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη. Και αυτό που θα ήθελα να σας πω, κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μία σταθερή φιλοδοξία. Ποτέ δεν δημιουργήθηκε με μειώσεις και με συρρικνώσεις. Πάντα η Ευρώπη προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Σας το οφείλουμε λοιπόν. Η αντοχή σας, το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Και ο Πρωθυπουργός σας, η κυβέρνησή σας ήθελαν πάντα να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για να απομακρυνθεί η Ελλάδα. Αυτή λοιπόν η μεγάλη φιλοδοξία μας εμπνέει όλους, μας υποχρεώνει να μην υποχωρήσουμε στον κυνισμό, να μην υποχωρήσουμε στην ευκολία, στις εύκολες λύσεις, αλλά να ξαναβρούμε αυτή την πολύ μεγάλη φιλοδοξία του Ελληνικού Λαού πριν από χιλιάδες χρόνια να λειτουργήσει σαν Έθνος και να βασιστεί στην απόφαση του Λαού και όχι σε αποφάσεις που επιβάλλονται από πάνω.

Νομίζω ότι οι επαφές που θα έχω με τον Πρωθυπουργό, με τον κόσμο των επιχειρήσεων, ελπίζω να είναι εποικοδομητικές. Αλλά πιστεύω ότι αυτό που μας καθοδηγεί είναι η Ιστορία και η κοινή μας φιλοδοξία. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις