Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

S-400: Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία – Ανησυχεί η Δύση

S-400: Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία – Ανησυχεί η Δύση

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Το ανακοίνωσε μετά βαϊων και κλάδων ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

Και ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι έχει δώσει και προκαταβολή!

«Οι φίλοι μας ήδη υπέγραψαν την συμφωνία για τους S-400. Απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει ήδη δοθεί η προκαταβολή. Στην συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία εκχώρησης δανείου από την Ρωσία σε μας. Εγώ και ο πρόεδρος Πούτιν έχουμε πλήρως αποφασίσει επί του θέματος αυτού», επεσήμανε ο Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, σχολίασε τα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μμε που έγραψαν ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει τα ρωσικά συστήματα S-400, επειδή δεν είναι συμβατά με τα ραντάρ του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας:

«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε για την ελευθερία μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και υπεράσπισης της χώρας μας».  

«Το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προ υλοποίηση» δήλωσε ο Κόζιν.

Και προσέθεσε: «Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία».

Και συνέχισε: «Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

«Ουρά» κάνουν χώρες για τους S-400

Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά.

«Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό».

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας».

Τι είναι με δυο λόγια οι S-400

Το σύστημα αυτό, έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τα 60 χιλιόμετρα, μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς τακτικούς πυραύλους .

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις