Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ρέει το αίμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ρέει το αίμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες. Είναι ο νεότερος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τον απολογισμό για τους νεκρούς από τις συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Καταγράφει παράλληλα ένα νέο κύμα χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων.

Στην Μπριά (στο κεντρικό τμήμα της χώρας), «οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα πτώματα και περίπου πενήντα τραυματίες».

Είχαν προηγηθεί μάχες ανάμεσα σε δύο αντίπαλες φράξιες μιας ένοπλης οργάνωσης την 7η και την 8η Σεπτεμβρίου, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, ο οποίος εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 σπίτια πυρπολήθηκαν σε «μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ δύο κοινοτήτων στο χωριό Γιακαπί, στον άξονα Μπουάρ-Μποκαράνγκα», συνεχίζει ο απολογισμός του OCHA.

«Μια ένοπλη οργάνωση επιτέθηκε στο χωριό Μπομπό (ανατολικά) και πήρε ομήρους 32 κτηνοτρόφους», προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο απολογισμός αυτός προστίθεται σε εκείνον στο Μπατανγκαφό (βορειοδυτικά), όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη και πάνω από 28.000 άνθρωποι στερούνται κάθε βοήθεια, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Ναζάτ Ροσντί «καταδικάζει τη στοχευμένη επίθεση εναντίον των αμάχων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Μπατανγκαφό», όπου ένας εργαζόμενος μιας ΜΚΟ σκοτώθηκε την Πέμπτη.

Ο μισός πληθυσμός από τα 4,5 εκατ. των κατοίκων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική βοήθεια το 2017 δεν έχει χρηματοδοτηθεί παρά μόλις κατά το 30%.

Οι απολογισμοί είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν στη χώρα, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να βγει από τη σύγκρουση που κορυφώθηκε το 2013, με την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τη συμμαχία ισλαμιστών ανταρτών Σελεκά, η οποία οδήγησε σε μια αντεπίθεση παραστρατιωτικών οργανώσεων, των λεγόμενων αντιμπαλακά.

Η επέμβαση της Γαλλίας (2013-2016) και της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca, περίπου 12.500 άνδρες) επέτρεψαν να επανέλθει η ηρεμία στην πρωτεύουσα Μπανγκί, αλλά όχι στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων αυξήθηκε από τους 400.000 τον Ιανουάριο στους 600.000 και πλέον τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Επιτροπή Συντονισμού των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CCO).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις