Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Amalia Hernandez: 5 πράγματα που δεν ξέρετε

Amalia Hernandez

Η ζωή και το έργο της Amalia Hernandez που τιμάται σήμερα με google doodle. Η γυναίκα που προήγαγε τον μεξικάνικο πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με doodle τιμά σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου η Google την χορεύτρια και χορογράφο, Amalia Hernandez. Δεν ήταν μόνο ταλαντούχα χορεύτρια και χορογράφος αλλά και πρωτοπόρος του είδους της, ένα είδος που αναγέννησε τον μεξικάνικο πολιτισμό και τον προώθησε σε όλον τον κόσμο…

Ο πατέρας της δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον χορό

Gepostet von Ballet Folklórico de México de Amalia Hernández am Freitag, 14. Juli 2017

Γεννημένη το 1917, η Amalia Hernandez ανέπτυξε πάθος για τον χορό ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Η ίδια από πολύ μικρή είχε εκδηλώσει το ταλέντο της και είχε εκφράσει στην οικογένειά της, την επιθυμία της να ασχοληθεί με τον χορό επαγγελματικά. Ο πατέρας της, αξιωματικός του στρατού και πολιτικός, είχε αντιρρήσεις. 

Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, ο πατέρας της έφερε διάσημους χορογράφους να την εκπαιδεύσουν. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της σχολής χορού της Anna Pavlova ανέδειξε ακόμη περισσότερο το ταλέντο της. Από νεαρή λοιπόν ηλικία, η Amalia Hernandez έμαθε να χορεύει επαγγελματικά και βρήκε την κλίση της στους παραδοσιακούς μεξικάνικους χορούς.

Τα παράτησε… για λίγο

Στην ηλικία των 17 μπήκε στην Εθνική Σχολή Χορού του Μεξικό, υπό τη διεύθυνση της Nellie Campobello. Αυτή ήταν και δασκάλα που την ενέπνευσε και της έδειξε το δρόμο προς την επιτυχία και την καταξίωση. Μετά όμως από μία σύγκρουση με τη Διεύθυνση της Σχολής, εγκατέλειψε τις σπουδές της, παντρεύτηκε, και για μερικά χρόνια έμεινε μακριά.

Μετά από μερικά χρόνια, η Amalia Hernandez εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο. Το έτος 1952 ίδρυσε το Λαϊκό Μπαλέτο του Μεξικό (Folklorico de Mexico), που αριθμούσε μόνο 8 χορεύτριες. Το έτος 1959, η ομάδα αριθμούσε πλέον 60 χορεύτριες, ενώ μετά από λίγα χρόνια έφτασε τον αριθμό 300!

Το μεγάλο κοινό και ο… Κένεντι

Η ομάδα έδωσε performance για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1954, όπου ο θίασος εμφανίστηκε σε εβδομαδιαία εκπομπή. Αυτή η επιτυχία επέτρεψε στην ομάδα της να περιηγηθεί στη Βόρεια Αμερική και μάλιστα να εκπροσωπήσει το Μεξικό στους Παναμερικανούς Αγώνες το 1959.

Από την ίδρυσή της, η ομάδα έχει χορέψει για περισσότερα από 22 εκατομμύρια άτομα. Η Amalia Hernandez συνεργαζόταν με την ομάδα μαζί με τις κόρες και τον εγγονό της, μέχρι το θάνατό της το 2000. Το μπαλέτο Folklorico de Mexico συνεχίζει μέχρι σήμερα. Σε μία από αυτές τις παραστάσεις, μάλιστα, επίτιμος… θεατής ήταν μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Η σκληρή κριτική που δέχτηκε και ο απολογισμός

https://www.youtube.com/watch?v=gvjeWd1QlsM

Τι μοναδικό έκανε η Amalia Hernandez; Συνδύασε το πάθος της για τους λαϊκούς μεξικάνικους χορούς με τις γνώσεις που είχε λάβει από την εκπαίδευσή της στο μπαλέτο. Έτσι, δημιούργησε ένα εντελώς νέο στυλ χορού γνωστό ως baile folklorico. 

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, αντιμετώπισε κριτική για την αλλαγή της παραδοσιακής μεξικανικής λαογραφίας με τους στυλιζαρισμένους χορούς της. Η ίδια είχε δηλώσει: “Είμαι τελειομανής. Έχω δουλέψει σκληρότερα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε για να κρατήσω αυθεντικό το στυλ, και αυτόν τον αέρα σε όλα!”, εξήγησε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, The Los Angeles Times.

Άλλοι μιλούν για διαφοροποίηση της παράδοσης και άλλοι, για εξέλιξη αυτής, όμως όλοι μιλούν για την Amalia Hernandez και το κατόρθωμά της να προάγει τον μεξικάνικο παραδοσιακό χορό σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό ακριβώς τιμά σήμερα το google doodle.

Πηγή: heavy.com, Πηγή βίντεο: Canal Once, Google Doodles και Canal22

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις