Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Ρεθύμνης. Οι επεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν: διανοίξεις τμημάτων και διαπλατύνσεις οδών, κατασκευές τοιχίων αντιστήριξης, προεκτάσεις οδών, υψομετρικές παρεμβάσεις και συνολικές διαμορφώσεις του οδοστρώματος της συγκεκριμένης διαδρομής.
Στο μεταξύ ο δήμος αναζητάει χρηματοδότηση ώστε να ενταχθεί το έργο για την ανάδειξη του Σπηλαίου Γερανίου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεδομένου ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει εργασίες και παρεμβάσεις που θα αναδείξουν το σπήλαιο.
Ο Δήμος Ρεθύμνου επιθυμεί την ένταξη και χρηματοδότηση για την ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου σε πρόγραμμα ως μεμονωμένου έργου, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή και μελέτη μιας και το σπήλαιο παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Το σπήλαιο στο Γεράνι Ρεθύμνου έχει διαστάσεις 51 μ. επί 16 μ. και σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ελένη Στραβοπόδη διασώζει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. «Έχει ανασκαφεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία υπό τη διεύθυνση του Ι. Τζεδάκι φέρνοντας στο φως ευρήματα που χρονολογούνται ήδη από 12.000 έτη πριν από σήμερα και μέχρι το 1.200 π.Χ. Αποκαλύφθηκαν τρεις ορίζοντες νεολιθικής (~7.000-3.500) και Χαλκολιθικής (~3.500-3.000) με πλούσια ευρήματα (κεραμική, εργαλεία, οργανικά κατάλοιπα, ειδώλια και τρεις ανθρώπινοι σκελετοί). Από την ίδια ανασκαφή και τις αυτοψίες που διενεργεί η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας διαπιστώθηκε ορίζοντας, που διασώζει κατάλοιπα ενδημικής πανίδας (οστά ελαφοειδών), που χρονολογούνται στα 11.000-9.000 έτη πριν από σήμερα», σύμφωνα με την αρχαιολόγο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ