Με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση κάνει γνωστό πως δεν έχει καμία επιθυμία να “επουλώσει” οποιαδήποτε πληγή ανοίγει ντός κυβερνητικού στρατοπέδου.
ΝΔ: Βρείτε τα πρώτα και μετά φέρτε τα για να τα συζητήσουμε
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτή η κυβέρνηση έχει εκμετρήσει τα 2/3 του βίου της και έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της περίεργης ισορροπίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Έχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. Ειδικά για την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λένε οι ΑΝΕΛ ότι δεν θα την ψηφίζουν. Δηλαδή αλά καρτ, στήριξη.
Διαφωνούμε με αυτή την πολιτική και πρακτική και από εδώ και στο εξής κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνούν σε μια διάταξη, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει, θα καταψηφίζει. Δεν γίνεται να πατάτε σε δύο βάρκες. Εμείς ξεκινώντας από σήμερα, σε κάθε διάταξη, τροπολογία και νομοσχέδιο θα καταψηφίζουμε. Ναι σας το πω και λαϊκά: “βρείτε πρώτα και μετά φέρτε τα στην αίθουσα να τα συζητήσουμε” και μην μιλάτε για αδιατάρακτη πορεία της κυβέρνησης. Αυτό το άρθρο είναι ένα θέμα με εθνικές προεκτάσεις. Θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα ακολουθήσει. Εμείς πάντως επί της αρχής λέμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την πολυφωνία, αυτή την ανισορροπία μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης».
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίζουμε ότι δεν σας ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ
Στο ίδιο μήκος από μεριάς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως “με την διάταξη μπορεί να συμφωνούμε αλλά εμείς δεν θα μπούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για να τους ικανοποιεί όλους. Αυτό το παιχνίδι ότι εμείς θα ψηφίζουμε ότι δεν σας ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σας ζητάμε να αποσύρετε την τροπολογία να τα βρείτε πρώτα μεταξύ σας και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει τον εταίρο του, τους ΑΝΕΛ, να ψηφίσουμε και εμείς εάν συμφωνούμε. Είναι θέμα δεδηλωμένης. Δεν μπορεί στηρίζεστε σε μας να σας ψηφιστούν οι διατάξεις της ιθαγένεια, την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα ή το σύμφωνο συμβίωση επειδή δεν σας τα ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ”
ΑΝΕΛ: Θέλετε ρήγματα στην κυβέρνηση
Ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας το πόσο καλό ήταν το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ , δύο κόμματα με πολλές διαφορές μπόρεσαν και συνεργάστηκαν για το καλό της χώρας.
Επέκρινε τη ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι δεν ψηφίζουν κάτι που μπορεί να πιστεύουν ότι είναι καλό και σωστό μόνο και μόνο για να βαθύνουν τις διαφορές μεταξύ της συγκυβέρνησης. Έκανε παράκληση “αγάπης”, όπως είπε στον υπουργό Δικαιοσύνη να ξαναδεί την τροπολογία, ώστε να υπάρξει χρόνος να την ξαναδούν και οι ΑΝ.ΕΛ…
“Πιστεύω πως δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο δισεκατομμύριο εξ αιτίας αυτής της τροπολογίας ή κάποιας άλλης διαφωνίας να πέσει η κυβέρνηση. Μας ενώνουν δυνατές επιλογές… Απλά κάνω πάντως έκλυση στον υπουργό Δικαιοσύνη να ξαναδεί την τροπολογία…
ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υποχρεωμένοι να το ψηφίσουμε
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού υποστήριξε με νομικό σκεπτικό την τροπολογία αυτή χωρίς να θελήσει να μιλήσει για την διχογνωμία που υπάρχει με τους ΑΝΕΛ.
Ειδικότερα, υποστήριξε την αναγκαιότητα ψήφισης της τροπολογίας λέγοντας «έχουν εκδοθεί αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στη διεθνή κοινότητα επικαλούμεθα το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων που έχουν καταδικάσει και την Τουρκία και επομένως πρέπει να υπάρξει και από τη χώρα μας συμμόρφωση πάντοτε στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης του κράτους δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που στη Θράκη αναγνωρίζει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. Δεν αναγνωρίζεται εθνική τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και πρέπει να γίνει αποδεκτή και από την Τουρκία. Με τη νέα ρύθμιση αυτό που δίνεται είναι η δυνατότητα στους προσφεύγοντες να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια διότι μέχρι τώρα το άρθρο 758 προέβλεπε επανεξέταση των υποθέσεων μόνο αν προκύψουν νέα περιστατικά ή προκύψουν νέες συνθήκες από εκείνες με τις οποίες εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.
Τα ελληνικά δικαστήρια, το τονίζω, τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά χωρίς να δεσμεύονται από τρίτους παρά μόνο από την ισχύουσα νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων και η συνθήκη της Λωζάνης και το διεθνές δίκαιο».